Gftwelniet
Gftwelniet

Veelgestelde vragen over GFT-inzameling

Ontdek hier de antwoorden op de meestgestelde vragen over de GFT-inzameling.

Algemene vragen

GFT staat voor Groenten-, Fruit-, keuken- en tuinafval.

We willen de hoeveelheid restafval zo veel mogelijk verminderen. Uit de analyse van een restafvalzak blijkt dat 40 procent bestaat uit GFT-afval. Dat komt nu terecht in de verbrandingsoven. Door GFT apart in te zamelen kunnen we dat afval een tweede leven geven als compost.

De GFT-inzameling gaat van start vanaf 1 januari 2023. Inschrijven kan vanaf september 2022.

De inschrijvingen zullen starten vanaf september en zullen gebeuren via de website, in het stad-/gemeentehuis en op het recyclagepark.

Nee, de GFT-ophaling is niet verplicht, maar je kan er wel heel wat voordelen mee doen. Uit de analyse van een restafvalzak blijkt dat 40 procent bestaat uit GFT-afval. Dat komt nu terecht in de verbrandingsoven. Door GFT apart in te zamelen kunnen we dat afval een tweede leven geven als compost. Ook op financieel vlak zijn er positieve gevolgen voor onze inwoners, want de kostprijs van GFT zal goedkoper zijn dan de prijs van restafval. Beter sorteren betekent dus meer geld besparen. Bovendien bieden we hiermee ook een oplossing aan wie geen tuin of compostbak heeft en dus noodgedwongen alle GFT-afval in een restafvalzak stopt. Deelname aan de GFT inzameling zal niet enkel minder restafvalzakken betekenen, maar het zal ook je ritten naar het recyclagepark verminderen.  Zo kan je gras, bladeren en haagscheerschel allemaal thuisbrengen bij het GFT.  De inzameling zien we als een bijkomende service voor onze inwoners.

De tarieven liggen nog niet vast, maar gaan we later bekend maken. GFT zal wel goedkoper zijn dan restafval. Het wordt een jaarabonnement.

Nee, de restafvalinzameling blijft in zakken.

Er is keuze uit 40 liter, 140 liter, en 240 liter.

Dat is mogelijk. De enige uitzondering is dat twee containers van 40 liter niet mogelijk zal zijn, dan moet je overschakelen op 140 liter.

Het GFT brengen we na ophaling naar een vergistingsinstallatie. In deze installatie mengen ze het afval met water en ontdoen ze het van onzuiverheden en zware fracties. Er komen vezels vrij en alle zuurstof gaat eruit waardoor er vergisting optreedt. Hierbij komt biogas vrij dat wordt omgezet tot elektriciteit en warmte. Het restproduct gaat met structuurmateriaal en zuurstof in tunnels. Het eindproduct is compost.

Ophalingen

Er is het hele jaar door een tweewekelijkse ophaling.

We zitten nog in een testfase en voorlopig gaan we voor een tweewekelijkse ophaling het hele jaar door. Het systeem moet ook betaalbaar blijven. Als je echt dringend van je afval af wil, kan je het nog via de wekelijkse restafvalzak meegeven.

Je kan kiezen voor een kleine 40l-container. Die is lekdicht en afgesloten en kan je dus op je appartement binnen plaatsen. Je kan ook eventueel via de syndicus met de buren samen een grotere GFT-container opstarten. Je betaalt niet per gewicht, maar wel per ophaling.

Tuinafvalbakken

Dit jaar verandert er nog niets. In de loop van het jaar gaan we u persoonlijk contacteren om eventueel in te stappen op GFT-ophaling. De huidige sorteerregels voor tuinafval veranderen NIET.

De tarieven liggen nog niet definitief vast, maar wellicht wordt het iets duurder. Je zal bij GFT ook veel meer afval kwijt kunnen, zoals groeten-, fruit- en keukenafval. De huidige sorteerregels voor tuinafval veranderen niet.

Inhoud GFT

Groeten-, fruit-, keuken- en tuinafval. Je vindt het volledige overzicht hieronder.

Nee, alles moet verpakkingsloos in het GFT.