Voedselisgoud
Voedselisgoud

Voedsel is goud, verspillen is fout

Zonder dat we het beseffen, zijn we in Vlaanderen kampioen in voedsel wegwerpen! Daarom lanceren we de campagne ‘Voedsel is goud, verspillen is fout’ om voedselverspilling tegen te gaan.

Jaarlijks vinden we in Vlaanderen meer dan 311.000 ton gft-afval terug tussen het restafval. Dat blijkt uit cijfers van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM. Brood, groenten en fruit verspillen we het vaakst, elk goed voor meer dan 35.000 ton, ook meer dan 30.000 ton bereide gerechten belanden in de vuilnisbak. Ieder Vlaams gezin gooit 88 kg voedsel weg, dat vertegenwoordigt een bedrag van 369 euro. Gigantische cijfers waar we iets aan moeten doen!

Iedereen kampioen

24 afvalintercommunales in Vlaanderen verenigen zich daarom in een gezamenlijke campagne om voedselverspilling tegen te gaan. Met de steun van OVAM, Vlaco, Interafval en Foodwin lanceren ze de campagne ‘Voedsel is goud, verspillen is fout’. Een initiatief om een breed publiek op een positieve manier bewust te maken van deze problematiek en praktische handvaten aan te reiken om voedselverspilling thuis te minimaliseren. Want voedsel is heel waardevol, voedsel is goud. Iedereen kampioen … in het niet verspillen van voedsel.

Drie pijlers staan centraal:

  • Bewust kopen: aanschaf van enkel de benodigde hoeveelheden en aandacht voor houdbaarheidsdata
  • Slim bewaren: optimale bewaring van voedingsmiddelen ter voorkoming van verspilling
  • Restjes redden: creatieve transformaties van restjes in nieuwe gerechten

Topatleten geven het goede voorbeeld

Om de campagne kracht bij te zetten, geven echte ‘kampioenen’ het goede voorbeeld. Deze drie Belgische atleten zijn de gezichten van de campagne:

  1. Hans Van Alphen (vierde plaats tienkamp – OS Londen 2012)
  2. Jolien Boumkwo (Belgisch kampioene kogelstoten 2023)
  3. Cedric Sorgeloos (zilver Belgisch kampioenschap speerwerpen 2023)

De atleten gaan bewust om met voeding, delen hun persoonlijke ervaringen en bieden tips om voedselverspilling te voorkomen. De campagne wordt gekoppeld aan de sportieve waarden van excellentie, respect en duurzaamheid.

Drie eenvoudige tips tegen voedselverspilling

Voedselisgoud1
Voedselisgoud1

Hans bewaart eten doordacht in de koelkast

“In onze koelkast hebben we een systeem dat er per koelvak een andere voedselsoort ligt. Daarmee behouden we het overzicht, want als je begint te stapelen, dan zie je dingen over het hoofd. In mijn koelkast, die standaard op 4° graden Celsius staat, vind je ook heel wat voorraaddozen terug. Makkelijk, overzichtelijk en correct bewaard. Ruiken en proeven is belangrijk om te weten of eten nog goed is, zeker bij producten die het label ‘tenminste houdbaar tot en met’ krijgen. Mijn ouders zijn landbouwers. Zij hebben me altijd geleerd om zorgvuldig met eten om te gaan en niet te verspillen. We hebben niet vaak restjes. Ik vind het bijvoorbeeld niet erg om een sneetje ouder brood te eten. En is er toch nog overschot, dan geef ik het aan onze kippen.”

Hans Van Alphen – discuswerper

Voedselisgoud2
Voedselisgoud2

Jolien winkelt bewust

“Als ik ga winkelen, kijk ik vooraf wat ik nog in huis heb. Het heeft geen zin om een tweede potje geitenkaas te kopen, want de kans dat het na de houdbaarheidsdatum ongeopend in de vuilnisbak belandt, is groot. Dus ik probeer wel echt bewust mijn inkopen te doen. Zo maak ik een lijstje op en in de winkel kijk ik altijd naar de bederfbaarheid van wat ik koop. Voor verse dingen denk ik vooraf al na wanneer ik het ga kunnen klaarmaken. Lukt dat bijvoorbeeld niet binnen de 2 dagen, dan ga ik het ook niet kopen. Wat ik wel altijd in grote hoeveelheden koop, is brood. Ik vries dat altijd in en haal maar uit de diepvries wat ik ook effectief die dag ga opeten. Op deze manier vermijd ik dat ik sneller eten moet weggooien.”

Jolien Boumkwo – kogelstootster

Voedselisgoud3
Voedselisgoud3

Cedric laat geen restjes verloren gaan

“Als ik naar de winkel ga, bekijk ik met wie we die week samen eten en met hoeveel mensen we zijn. Op basis daarvan maak ik een weekmenu en een boodschappenlijst, zodat we zeker niet te veel inkopen doen. Ik heb van thuis meegekregen om bewust om te gaan met eten. Je betaalt uiteindelijk ook voor eten dat je in de vuilnisbak gooit. Oude restjes brood verwerk ik in een lekkere broodpudding en van overrijpe bananen maak ik bananenbrood, voedzaam voor een topsporter. Van restjes groenten maak ik bijna altijd soep. Makkelijk, lekker, gezond én goedkoop. “

Cedric Sorgeloos – speerwerper

Hier vind je nog veel meer tips tegen voedselverspilling