Ophaling

Alles over de nieuwe zakken

De 83.000 inwoners van de gemeenten Menen, Wevelgem en Wervik krijgen vanaf 1 januari 2020 nieuwe restafvalzakken. Het worden groene zakken in plaats van de huidige witte.

 

Nieuwe zak, nieuwe prijs

Afvalintercommunale Mirom Menen staat in voor de ophaling en verwerking van het huishoudelijk afval in Menen, Wervik en Wevelgem. Inwoners krijgen niet langer witte, maar voortaan groene restafvalzakken. Dankzij de groene kleur zal het verschil met de witte restafvalzakken van MIROM Roeselare voor iedereen duidelijk zijn. Het volume van de zakken wordt iets kleiner. De prijs van de restafvalzakken gaat ook omhoog. Voor een grote restafvalzak zal je vanaf volgend jaar 1,60 euro in plaats van 1,30 euro betalen. De kleine zak gaat van 0,65 naar 0,80 euro. De PMD-zakken – die even groot blijven – zullen 0,15 euro per zak kosten. Nu is dat nog 0,125 euro.

NieuweRestafvalzakken SPANDOEK KUBUSSEN HR

De vervuiler betaalt...

Mirom Menen moet rekening houden met de effectieve kostprijs voor ophaling en verwerking van afval. Het is bijna zes jaar geleden, in 2014, dat de prijs voor het laatst is aangepast. Intussen zijn de kosten voor de productie, inzameling, transport en verwerking sterk gestegen. Met deze prijsverhoging speelt de afvalintercommunale ook verder in op het principe van ‘de vervuiler betaalt’. De Vlaamse overheid wil de restafvalcijfers de komende jaren drastisch zien dalen. Mirom Menen wil de inwoners aanzetten om nog beter te gaan sorteren en afval te voorkomen. Dat is overigens ook een van de redenen waarom de keuze valt op kleinere zakken. Eind dit jaar zullen de nieuwe zakken overal in de verkooppunten liggen. Vanaf halfweg december zijn de oude en nieuwe zakken ook per stuk en niet enkel per rol van tien te koop op de recyclageparken en aan het onthaal van Mirom Menen.

Sticker

Groene stickers

Wie op 1 januari nog een voorraad oude zakken heeft, hoeft die niet weg te gooien. Die zakken kan je nog twee jaar lang gebruiken als ze voorzien zijn van een sticker. Die kost 0,30 euro voor de grote en 0,15 euro voor de kleine zakken. De stickers zijn verkrijgbaar vanaf 1 december in de gemeentehuizen en op de recyclageparken en het onthaal van Mirom Menen. De PMD-zak wijzigt van uitzicht met een andere opdruk, maar de oude zakken blijven geldig zonder sticker.