20200109 153358
20200109_153358

Veel gestelde vragen over de zakken

Alle antwoorden over de nieuwe zakken op een rij.

De 83.000 inwoners van de gemeenten Menen, Wevelgem en Wervik krijgen vanaf 1 januari 2020 nieuwe restafvalzakken. Het worden groene zakken in plaats de huidige witte. Een grote restafvalzak zal 1,60 euro kosten, voor een kleine betaal je 0,80 euro. De PMD-zakken krijg je voor 0,15 euro per stuk. Het volume van de restafvalzakken wordt iets kleiner. De oude, witte restafvalzakken kan je nog twee jaar gebruiken in combinatie met een sticker van 0,30 euro die verkrijgbaar is op het onthaal van Mirom Menen.

De voorbije jaren hadden de gemeenten van MIROM Roeselare en Mirom Menen dezelfde zakken, maar vanaf 1 januari 2020 komt daar verandering in. De prijzen tussen MIROM Roeselare en Mirom Menen verschillen en daarom is geopteerd voor nieuwe zakken. De inwoners van de gemeenten Menen, Wevelgem en Wervik krijgen groene restafvalzakken, terwijl de zakken van MIROM Roeselare wit blijven, maar met een andere opdruk.

Vanaf 1 januari 2020 is de nieuwe prijs voor restafval en PMD-zakken van kracht. Dat betekent dat de ophalers vanaf die datum enkel de oude restafvalzakken mét een sticker en natuurlijk de nieuwe zakken zullen meenemen.

De nieuwe restafvalzakken krijgen een lichtgroene kleur met een zwarte opdruk. Ze zullen dus duidelijk verschillen van de huidige witte zakken en de nieuwe witte zakken van MIROM Roeselare.

Voor een grote restafvalzak  zal je 1,60 euro in plaats van 1,30 euro betalen. De kleine zak gaat van 0,65 naar 0,80 euro. De PMD-zakken zullen 0,15 euro per zak kosten, dat was 0,125 euro. Voor een rol (tien stuks) restafvalzakken betaal je 16 euro (grote zakken) en 8 euro (kleine zakken). Een rol PMD-zakken bevat 20 stuks en kost 3 euro.

Een afvalintercommunale moet rekening houden met de effectieve kostprijs voor ophaling en verwerking van restafval. Het is bijna zes jaar geleden, in 2014, dat de prijs voor het laatst is aangepast. Intussen zijn de kosten voor de productie, inzameling, transport en verwerking sterk gestegen. Deze prijsverhoging speelt ook verder in op het principe van ‘de vervuiler betaalt’. De verwachting is dat gezinnen door beter te sorteren en afval te voorkomen minder restafval zullen hebben.

De nieuwe restafvalzakken zijn te koop in heel wat verkooppunten in de gemeente. Ook op alle recyclageparken en aan het onthaal van Mirom Menen kan je restafvalzakken verkrijgen. De zakken zijn te koop per rol van tien. Op de recyclageparken en aan het onthaal van Mirom Menen kan je ze ook kopen per stuk.

De verwachting is dat gezinnen door beter te sorteren en afval te voorkomen minder restafval zullen hebben. Het zal dus langer duren voor grote restafvalzakken helemaal gevuld zullen zijn en daarom is de keuze gevallen op kleinere zakken.

De PMD-zakken blijven even groot, maar krijgen een andere opdruk. De prijs stijgt van 0,125 euro naar 0,15 euro. Oude PMD-zakken zijn verder te gebruiken zonder sticker. Een rol PMD-zakken bevat 20 stuks en kost 3 euro.

Ja, ook de paarse PMD-zakken blijven verder te gebruiken. Er is ook geen sticker voor nodig.

Een rol restafvalzakken bevat tien stuks en kost 16 euro (grote zakken) en 8 euro (kleine zakken). Een rol PMD-zakken bevat 20 stuks en kost 3 euro.

Dat is mogelijk. Aan het onthaal van Mirom Menen en op de recyclageparken kan je nieuwe zakken per rol én per stuk kopen.

Oude zakken kan je vanaf 1 januari 2020 nog gebruiken, mits het plakken van een Mirom-sticker op de zak. Van 1 januari 2021 tot 31 december 2024 kan je stickers en volle rollen oude zakken binnen brengen aan het onthaal van Mirom Menen. De stickers worden terugbetaald, de oude zakken kan je mits opleg nog wisselen voor nieuwe zakken.

De stickers zijn te koop aan het onthaal van Mirom Menen. De sticker kost 0,30 euro en kan in twee gedeeld worden. Wie stickers nodig heeft voor een kleine restafvalzak ter waarde van 0,15 euro, kan de sticker dus in twee knippen. Halve stickers kopen is niet mogelijk. De stickers worden verkocht per exemplaar.

Aan de ophaling van de zakken verandert er niets. Voor restafval blijft er een wekelijkse ophaling aan huis, terwijl dat voor PMD tweewekelijks is.

De gele KMO-zakken kan je blijven gebruiken, op voorwaarde dat ze een Mirom-sticker van 0,30 euro bevatten. Dat is dezelfde regeling als voor de oude witte restafvalzakken. Gele zakken worden echter niet meer verkocht.

Nee, die vroegere gele stickers zijn niet meer geldig. Enkel de nieuwe, groene Mirom-stickers mag je kleven op de witte restafvalzakken. De stickers zijn te koop vanaf 1 december 2019 tot 31 december 2020 in de gemeentehuizen, op de recyclageparken en op het onthaal van Mirom Menen.