Asbestbeest
asbestbeest

Asbestophaling aan huis

Mirom Menen komt asbest ophalen aan huis.

Haal je zakken op de recyclageparken

Mirom Menen gaat tijdelijk thuis asbest ophalen in Menen, Wevelgem en Wervik. De afvalintercommunale krijgt daarvoor 194.630 euro subsidies waardoor de ophaling voor de inwoners aan een erg voordelig tarief kan gebeuren.

Vorig jaar keurde de Vlaamse regering het actieplan asbestafbouw goed dat streeft naar een asbestveilig Vlaanderen. De aanwezigheid van asbest in en rond woningen houdt heel wat gezondheidsrisico’s in. Bijna 2,5 miljoen gebouwen in Vlaanderen kunnen nog asbest bevatten en ook in onze regio zijn er nog te veel gebouwen waarvan de daken en gevels bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. Om die reden heeft Mirom Menen in samenwerking met de stad Menen, gemeente Wevelgem, stad Wervik en OVAM beslist om werk te maken van een versnelde afbouw van asbest in het werkingsgebied. Sinds kort bieden we plaatzakken en kuubzakken te koop aan op onze recyclageparken. Nadien komen we de gevulde zakken aan huis ophalen. Dat doen we niet gratis, maar wel aan sterk gereduceerde tarieven door de tijdelijke ondersteuning van Vlaanderen. Voor een zak betaal je 30 euro per stuk, vanaf de tweede zak betaal je 20 euro. In die prijs zit de ophaling inbegrepen.

Beschermpak inbegrepen

Bij de aankoop ontvang je ook twee gratis sets persoonlijke beschermingsmiddelen. Zo’n set bestaat uit een mondmasker, beschermpak en een paar handschoenen. Een extra set beschermingsmiddelen kan je ook aankopen voor 7 euro. Verder voorzien we een informatiebrochure over de verwijdering van asbestcement. In die brochure staat de werkwijze beschreven hoe je de asbesthoudende dakbedekking veilig kan ontmantelen én hoe jezelf te beschermen. Daarna komen we op de afgesproken dag aan huis om de asbesthoudende materialen op te halen. Het project loopt totdat de subsidies zijn opgebruikt. Snel zijn is dus de boodschap. Deze actie geldt overigens enkel voor particulieren.

Meer info over asbest