Compostmeester aan het woord
Wilfried Loosvelt is al meer dan 20 jaar compostmeester bij Mirom Menen. Hij deelt ons zijn tips en tricks over composteren.
“Ik ben altijd al heel graag bezig geweest in mijn tuin”, vertelt Wilfried die intussen geniet van zijn pensioen. “Mijn ouders hadden een bloemenwinkel in Rekkem en van kindsbeen ben ik altijd in de weer geweest om de bloemen te helpen verzorgen. Zo heb ik de liefde voor tuinieren met de paplepel meegekregen. Later heb ik een huis gekocht met een grote tuin en is ook mijn composteerverhaal begonnen.”
Wilfried beschikt over twee compostbakken. “Het biedt ongelooflijk veel voordelen voor mij. Snoeihout, bladeren, bloemen, groente- en fruitafval, gras in beperkte mate… kan ik allemaal brengen naar mijn compostbak en hoort dus niet meer in het rest- of tuinafval. De werking van zo’n compostbak of -vat is ook eenvoudig. Een compostvat plaats je op enkele verhoogde tegels zodat er zuurstof kan komen in het vat en onderaan begin je met een laag bruin materiaal. Dat zijn houtsnippers, droge takjes, haksel… Daarna kan je van start gaan met je keuken- en tuinafval. En goede tip: breng af en toe ook een laag met droge bladeren aan in je vat of bak. Zo blijf je een goede textuur behouden om compost te vormen. Zaken als broodresten en vleesoverschotten moet je dan weer vermijden, want dat trekt ongedierte aan. Wekelijks kan je met een stok wat extra zuurstof aanbrengen in je vat of bak. Na een aantal maanden is je compost rijp om te oogsten. Ik meng die met mijn tuinaarde en merk dat mijn groenten in die aarde veel sneller en beter groeien. Compost is ook heel geschikt voor tussen je bloemen of op je gazon. Het is een absolute aanrader.”