Zo werkt een compostbak
Benieuwd hoe de werking van een compostbak eruit ziet? Ontdek het hier.
Stap 1
Koop een compostbak of timmer er zelf ééntje ineen met houten planken. Zorg ervoor dat je de voorzijde van de compostbakken eenvoudig kan verwijderen. Dat maakt het omzetten en oogsten een stuk makkelijker. De spleten tussen de planken hoeven niet breder dan 1 à 2 cm te zijn voor een goede verluchting. Maak de planken breed genoeg. Voorzie een afdakje boven de tweede en derde bak.
Stap 2
Kies een schaduwrijke plek met een niet-verharde ondergrond. Het is aangeraden om in het voorjaar of in de zomer te starten met thuiscomposteren. Plaats bij voorkeur de drie compostbakken naast elkaar. Ze isoleren elkaar en de compostorganismen migreren vrij van de ene bak naar de andere.
Stap 3
Leg onderaan de eerste bak een 20 cm dikke bodemlaag van versnipperd of niet te grof snoeihout. Vul daarna de bak met tuin- en keukenafval.
Stap 4
Wanneer de eerste bak vol is, is het tijd om het materiaal naar de tweede bak om te zetten. Verwijder de voorkant van bak 1 en krab met een riek van boven naar beneden het materiaal krachtig los. Daardoor worden stugge stengels en halfverteerde takjes verder verkleind. Controleer de vochtigheid van dit halfverteerde materiaal en voeg indien nodig structuurmateriaal of water toe. Schep daarna alles in bak 2 en dek deze bak af. Vers tuin- en keukenafval stapel je opnieuw in de geleegde eerste bak. Als bak 1 terug vol is, gaat alles weer naar bak 2.
Stap 5
De vertering in bak 2 verloopt sneller dan in bak 1. Na enkele weken kan je bak 2 omzetten naar bak 3. Open opnieuw de voorkant, krab het materiaal los en kieper alles in de 3de bak. Dek bak 3 opnieuw af zodat de compost zeker niet nat wordt. Bij de eerstvolgende omzetbeurt kan je de compost uit bak 3 oogsten en onder een afdak laten narijpen. De compost is daarna klaar voor gebruik. De inhoud van bak 1 verschuif je naar bak 2 en de inhoud van bak 2 verschuif je naar bak 3. Bak 1 is nu weer klaar voor vers tuin- en keukenmateriaal.