Pexels Olya Kobruseva 5428830
Pexels Olya Kobruseva 5428830

Veelgestelde vragen over GFT-inzameling

Ontdek hier de antwoorden op de meestgestelde vragen over de GFT-inzameling.

Algemene vragen

GFT staat voor Groenten-, Fruit-, keuken- en tuinafval.

Uit de analyse van een restafvalzak blijkt dat 40 procent bestaat uit GFT-afval. Dat komt nu terecht in de verbrandingsoven. Door GFT apart in te zamelen kunnen we dat afval een tweede leven geven als compost.

De inschrijvingen gebeuren via de website en telefoon 056 52 81 30. Klik hier om je in te schrijven.

Nee, wij leggen geen verplichte GFT-ophaling aan huis op. De Vlaamse regering wil de gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner doen dalen en daarom is de selectieve inzameling van bioafval, zoals voedselresten, verplicht sinds 1 januari 2024. Als lokaal bestuur en bijhorende afvalintercommunale zijn we verplicht om vanaf dit jaar GFT-inzameling aan huis aan te bieden. Met Mirom Menen waren we voorbereid op deze veranderende wetgeving en zijn we in 2023 al van start gegaan met een vrijblijvende tweewekelijkse GFT-inzameling aan huis. We zetten dat dit jaar gewoon verder, er is dus geen verplichting om in te schrijven. Bio-afval kan je ook thuis composteren in een compostvat of -bak of je kan het laten verwerken door kippen. Alle info over onze GFT-ophaling aan huis vind je op www.mirom-menen.be/gft. Je bioafval krijgt zo een tweede leven als biogas en/of compost.

Wie deelneemt, betaalt via een jaarabonnement waarbij alle kosten van ophaling, huur en verwerking zijn inbegrepen. Voor een container van 40 liter betaal je 20 euro, een bak van 140 liter kost 70 euro en het grootste volume van 240 liter heb je voor 120 euro. Als je abonnement start in de loop van het jaar, betaal je nog slechts het abonnementsbedrag voor de resterende maanden van het jaar. We kunnen je container aan huis leveren of je haalt je container zelf af op een recyclagepark van Mirom Menen (mogelijk vanaf 5 februari).

Nee, de restafvalinzameling blijft in zakken.

Er is keuze uit 40 liter, 140 liter, en 240 liter.

Dat is mogelijk. De enige uitzondering is dat twee containers van 40 liter niet mogelijk zal zijn, dan moet je overschakelen op 140 liter.

Ja, dat is geen enkel probleem. Je kan ook meerdere containers aanvragen voor op meerdere adressen.

Het GFT brengen we na ophaling naar een vergistingsinstallatie. In deze installatie mengen ze het afval met water en ontdoen ze het van onzuiverheden en zware fracties. Er komen vezels vrij en alle zuurstof gaat eruit waardoor er vergisting optreedt. Hierbij komt biogas vrij dat wordt omgezet tot elektriciteit en warmte. Het restproduct gaat met structuurmateriaal en zuurstof in tunnels. Het eindproduct is compost.

De GFT-containers zijn te bezichtigen op elk recyclagepark van Mirom Menen.

Je kan een broodzak – zonder plastic ruitje – gebruiken om je GFT-afval in te steken. Op onze recyclageparken verkopen we ook handige keukenemmers van 8 liter met bijhorende papieren zakjes.

  • Wisselen naar een groter volume is altijd mogelijk doorheen het jaar. Je geeft aan naar welk volume je wil overschakelen en krijgt een betalingsuitnodiging. Na ontvangst van de betaling plannen we samen de wissel in. We storten het restbedrag van de oude container terug op het rekeningnummer van de aanvrager en dit na verrekening van een eventuele reinigingskost, ophaalkost en/of kost bij verlies of beschadiging van de rolcontainer.
  • Wisselen naar een kleiner volume is niet mogelijk doorheen het het lopende jaar. Als je een kleinere container wenst, moet je een aanvraag doen ten laatste tegen het uitsturen van de nieuwe betalingsuitnodigingen voor het volgende kalenderjaar. We zorgen dan voor een betalingsuitnodiging voor de kleinere container en na ontvangst van de betaling, zal rond de jaarwisseling een andere type container geleverd worden.

Bij omruiling van een grotere/kleinere container wordt een kost (ophaalkost/leveringskost). Het tijdstip van omruiling gebeurt altijd in overleg. De container moet volledig leeg en proper zijn bij omruiling. Als dat niet het geval is, rekenen we een aparte reinigingskost aan.

Er is een mogelijkheid om tijdens je bestelling een kantelslot bij te vragen. Dit kost 60 euro en nemen we niet terug. Wie na de bestelling nog een kantelslot vraagt, betaalt nog eens extra 15 euro omruilkosten (er komt dan een nieuwe GFT-container). Het slot kan met een sleutel worden gesloten door de gebruiker. Bij lediging wordt het slot door het kantelen van de container met het optreksysteem automatisch geopend. We raden het gebruik van kantelsloten niet aan. Aangezien we werken met een jaarabonnement is het gebruik ervan minder relevant. Je betaalt voor de ophaling van de container en niet per gewicht.

De containers worden vrij van waarborg ter beschikking gesteld door Mirom Menen en blijven eigendom van Mirom Menen.

Ophalingen

Er is het hele jaar door een tweewekelijkse ophaling.

We zitten nog in een opstartfase en voorlopig gaan we voor een tweewekelijkse ophaling het hele jaar door. Het systeem moet ook betaalbaar blijven.

Je kan kiezen voor een kleine 40l-container. Die is lekdicht en afgesloten en kan je dus op je appartement binnen plaatsen. Je kan ook eventueel via de syndicus met de buren samen een grotere GFT-container opstarten. Je betaalt niet per gewicht, maar wel per ophaling.

Inhoud GFT

Groeten-, fruit-, keuken- en tuinafval. Je vindt het volledige overzicht hieronder.

Nee, alles moet verpakkingsloos in het GFT. Ook plastic en/of composteerbare zakjes zijn niet toegelaten, want deze zijn niet afbreekbaar in een industriële composteringsinstallatie. Lees hier meer over waarom ze niet toegelaten zijn.

Mest van huisdieren (hond, kat, konijn, cavia, duiven, andere vogels…) is toegelaten in de GFT-container op voorwaarde dat het in kleinere hoeveelheden is. Bijvoorbeeld een GFT-container die enkel gevuld is met duivenmest zal de ophaler NIET meenemen. Een mix van materiaal (mest, groenten, fruit…) is geen probleem. Bekijk hier de video voor extra info.

Nee, deze zijn niet toegelaten. Ze gaan in het composteringsproces onvoldoende verteren. Dat kan ervoor zorgen dat de uiteindelijke compost scherpe materialen bevat en dat is onveilig in gebruik. Eierschalen en scampipeulen breken wel voldoende af en zijn dus WEL toegelaten. Bekijk hier de video voor extra info.

Papieren koffiefilters zijn biologisch afbreekbaar en kunnen goed gecomposteerd worden. Theezakjes en koffiepads bestaan echter voor een deel uit plastic en daar wringt het schoentje. Het overblijfsel van koffie en thee is wel composteerbaar, maar het omhulsel hoort in de restafvalzak. Bekijk hier de video voor extra info.