Pexels Olya Kobruseva 5428830
Pexels Olya Kobruseva 5428830

Veelgestelde vragen over GFT-inzameling

Ontdek hier de antwoorden op de meestgestelde vragen over de GFT-inzameling.

Algemene vragen

GFT staat voor Groenten-, Fruit-, keuken- en tuinafval.

We willen de hoeveelheid restafval zo veel mogelijk verminderen. Uit de analyse van een restafvalzak blijkt dat 40 procent bestaat uit GFT-afval. Dat komt nu terecht in de verbrandingsoven. Door GFT apart in te zamelen kunnen we dat afval een tweede leven geven als compost.

De GFT-inzameling gaat van start vanaf 1 januari 2023. Inschrijven kan vanaf nu. Klik hier om je in te schrijven.

De inschrijvingen gebeuren via de website en telefoon 056 96 10 20. Klik hier om je in te schrijven.

Nee, de GFT-ophaling is niet verplicht, maar je kan er wel heel wat voordelen mee doen. Uit de analyse van een restafvalzak blijkt dat 40 procent bestaat uit GFT-afval. Dat komt nu terecht in de verbrandingsoven. Door GFT apart in te zamelen kunnen we dat afval een tweede leven geven als compost. Ook op financieel vlak zijn er positieve gevolgen voor onze inwoners, want de kostprijs van GFT zal goedkoper zijn dan de prijs van restafval. Beter sorteren betekent dus meer geld besparen. Bovendien bieden we hiermee ook een oplossing aan wie geen tuin of compostbak heeft en dus noodgedwongen alle GFT-afval in een restafvalzak stopt. Deelname aan de GFT inzameling zal niet enkel minder restafvalzakken betekenen, maar het zal ook je ritten naar het recyclagepark verminderen.  Zo kan je gras, bladeren en haagscheerschel allemaal thuisbrengen bij het GFT.  De inzameling zien we als een bijkomende service voor onze inwoners.

Wie deelneemt, betaalt via een jaarabonnement. Voor een container van 40 liter betaal je 20 euro, een bak van 140 liter kost 70 euro en het grootste volume van 240 liter heb je voor 120 euro. Er is een leveringskost van 15 euro per adres. Ook de huidige tuinafvalbakklanten krijgen een gratis levering van hun nieuwe GFT-container.

Nee, de restafvalinzameling blijft in zakken.

Er is keuze uit 40 liter, 140 liter, en 240 liter.

Dat is mogelijk. De enige uitzondering is dat twee containers van 40 liter niet mogelijk zal zijn, dan moet je overschakelen op 140 liter.

Ja, dat is geen enkel probleem. Je kan ook meerdere containers aanvragen voor op meerdere adressen.

Het GFT brengen we na ophaling naar een vergistingsinstallatie. In deze installatie mengen ze het afval met water en ontdoen ze het van onzuiverheden en zware fracties. Er komen vezels vrij en alle zuurstof gaat eruit waardoor er vergisting optreedt. Hierbij komt biogas vrij dat wordt omgezet tot elektriciteit en warmte. Het restproduct gaat met structuurmateriaal en zuurstof in tunnels. Het eindproduct is compost.

De GFT-containers zijn te bezichtigen op elk recyclagepark van Mirom Menen en in elk stad- en gemeentehuis.

Je kan een broodzak – zonder plastic ruitje – gebruiken om je GFT-afval in te steken. Op onze recyclageparken verkopen we ook handige keukenemmers van 8 liter met bijhorende papieren zakjes.

Na de bestelling van je container heb je twee weken de tijd om eventueel een andere rolcontainer te kiezen. Na levering van je rolcontainer, blijft deze vast voor het lopende kalenderjaar. Als je een ander type container wenst vanaf het volgende kalenderjaar, kan je dit aanvragen ten laatste tegen eind september. Rond de jaarwisseling zal dan een ander type container geleverd worden. Bij omruiling van een container naar een groter of kleiner exemplaar wordt een omruilingskost aangerekend van 15 euro per container.

Er is een mogelijkheid om tijdens je bestelling een kantelslot bij te vragen. Dit kost 60 euro en nemen we niet terug. Wie na de bestelling nog een kantelslot vraagt, betaalt nog eens extra 15 euro omruilkosten (er komt dan een nieuwe GFT-container). Het slot kan met een sleutel worden gesloten door de gebruiker. Bij lediging wordt het slot door het kantelen van de container met het optreksysteem automatisch geopend. We raden het gebruik van kantelsloten niet aan. Aangezien we werken met een jaarabonnement is het gebruik ervan minder relevant. Je betaalt voor de ophaling van de container en niet per gewicht.

De containers worden vrij van waarborg ter beschikking gesteld door Mirom Menen en blijven eigendom van Mirom Menen.

Ophalingen

Er is het hele jaar door een tweewekelijkse ophaling.

We zitten nog in een opstartfase en voorlopig gaan we voor een tweewekelijkse ophaling het hele jaar door. Het systeem moet ook betaalbaar blijven.

Je kan kiezen voor een kleine 40l-container. Die is lekdicht en afgesloten en kan je dus op je appartement binnen plaatsen. Je kan ook eventueel via de syndicus met de buren samen een grotere GFT-container opstarten. Je betaalt niet per gewicht, maar wel per ophaling.

Tuinafvalbakken

Met de komst van de GFT-inzameling zetten we de bestaande inzameling van tuinafval in tuinafvalbakken aan huis stop vanaf 2023. Wil je als huidige tuinafvalbakklant overschakelen naar een GFT-container, schrijf je dan opnieuw in. Er is geen automatische overschakeling. De huidige tuinafvalbakklanten kunnen genieten van een gratis levering (ter waarde van 15 euro) van een nieuwe GFT-container. Hier vind je alle info.

Dat is afhankelijk van welk volume je kiest. Je zal bij GFT ook veel meer afval kwijt kunnen, zoals groeten-, fruit- en keukenafval. De huidige sorteerregels voor tuinafval veranderen niet.

De GFT-inzameling is een nieuwe afvalstroom voor Mirom Menen. Er zijn verschillende redenen waarom we kiezen voor nieuwe containers. Zo zijn de volumes van de nieuwe GFT-containers niet dezelfde als die van de tuinafvalbakken. Bovendien voorzien we in de nieuwe rolcontainers een chip zodat alles digitaal te registreren is. We zorgen ook voor uniformiteit in het straatbeeld door iedereen dezelfde soort rolcontainers te bezorgen.

De oude tuinafvalbakken krijgen een tweede leven of worden gerecycleerd tot grondstof voor nieuwe rolcontainers.

Inhoud GFT

Groeten-, fruit-, keuken- en tuinafval. Je vindt het volledige overzicht hieronder.

Nee, alles moet verpakkingsloos in het GFT. Ook plastic en/of composteerbare zakjes zijn niet toegelaten, want deze zijn niet afbreekbaar in een industriële composteringsinstallatie. Lees hier meer over waarom ze niet toegelaten zijn.

Mest van huisdieren (hond, kat, konijn, cavia, duiven, andere vogels…) is toegelaten in de GFT-container op voorwaarde dat het in kleinere hoeveelheden is. Bijvoorbeeld een GFT-container die enkel gevuld is met duivenmest zal de ophaler NIET meenemen. Een mix van materiaal (mest, groenten, fruit…) is geen probleem. Bekijk hier de video voor extra info.

Nee, deze zijn niet toegelaten. Ze gaan in het composteringsproces onvoldoende verteren. Dat kan ervoor zorgen dat de uiteindelijke compost scherpe materialen bevat en dat is onveilig in gebruik. Eierschalen en scampipeulen breken wel voldoende af en zijn dus WEL toegelaten. Bekijk hier de video voor extra info.

Papieren koffiefilters zijn biologisch afbreekbaar en kunnen goed gecomposteerd worden. Theezakjes en koffiepads bestaan echter voor een deel uit plastic en daar wringt het schoentje. Het overblijfsel van koffie en thee is wel composteerbaar, maar het omhulsel hoort in de restafvalzak. Bekijk hier de video voor extra info.