55 miljoen ongebruikte elektrotoestellen slingeren rond in onze huizen
Een gemiddeld huishouden in ons land bezit 106 elektrotoestellen, waarvan er 12 ongebruikt stof vergaren. Dat blijkt uit een studie van Recupel, dat elektrische aparaten inzamelt en verwerkt. In totaal zijn er in België 55 miljoen al dan niet werkende toestellen in onbruik.
In 2024 bezitten Belgische huishoudens naar schatting 549 miljoen elektrische en elektronische toestellen. Dat zijn er gemiddeld 106 per huishouden. In 2019 had een gezin nog gemiddeld 78 elektrotoestellen in huis.
Van die 106 toestellen zijn er gemiddeld 12 niet meer in gebruik, of ze nu stuk zijn of niet. Het gaat dan om sfeerverlichting, fietslichten, zaklampen, elektronisch speelgoed, verlengkabels, oude smartphones en zo veel meer.
Hoewel ze dus niet meer gebruikt worden, blijven ze in een la of op zolder liggen. Daar zijn verschillende redenen voor. Eigenaars willen toestellen vaak herstellen en opnieuw gebruiken, of benutten voor reserveonderdelen voor een huidig aparaat. En er hangt soms ook een emotionele waarde aan een toestel.
Toch geeft 20 procent van de bevraagden ook aan dat er geen stimulans is om de toestellen van de hand te doen. 13 procent vindt het recycleren te veel gedoe, 12 procent weet niet waar dat kan en 8 procent weet zelfs niet dat recyclage een optie is.
Recycleren
Elektro inzamelen en recycleren is nochtans belangrijk om onze planeet te beschermen. “Elektro bevat waardevolle grondstoffen zoals edelmetalen, plastics, ijzer en glas. Onze partners slagen erin 90 procent van die materialen een tweede leven te geven”, zegt CEO van Recupel Eric Dewaet.
“Door je toestel vandaag correct te recycleren, draag je bij aan de grondstoffenproductie van morgen. Hoe meer grondstoffen we lokaal recycleren, hoe minder we afhankelijk zijn van erg vervuilende mijnbouw in het buitenland”, zegt Dewaet.
Daarnaast moeten de toestellen ook correct gerecycleerd worden, want heel wat elektro belandt nog bij het huisvuil, waar het niet thuishoort. “Op die manier worden de toestellen gewoon verbrand, wat gevaarlijk en zeer schadelijk is voor het milieu”, zegt Dewaet.
Waar lever ik mijn toestellen in?
Werkt een toestel nog, dan kan je ermee terecht in de Kringwinkel. Kapotte elektro kan eenvoudig ingeleverd worden in het recyclagepark, in de winkel of in de supermarkt.
“We roepen iedereen op om zijn steentje bij te dragen door kasten, lades en zolders op te ruimen en ongebruikte toestellen naar Recupel te brengen. Een kleine moeite, maar met een positieve impact op de planeet”, besluit Dewaet.