Gftpers
Gftpers

Al 2.800 gezinnen kiezen voor GFT

Veertien dagen na het openen van de inschrijvingen voor ophaling aan huis van groenten-, fruit-, keuken- en tuinafval (GFT) is de kaap van 2.800 gezinnen gerond. Mirom Menen gaat voluit voor 10.000 inschrijvingen.

Het is 40 procent goedkoper dan restafval, veel beter voor het milieu én je bespaart je heel wat ritten naar het recyclagepark. Sinds de start van de inschrijvingen op 1 september hebben al ruim 2.800 gezinnen de voordelen ingezien van de nieuwe GFT-ophaling aan huis. “Voor alle duidelijkheid: de GFT-ophaling gaat pas van start op 1 januari 2023”, klinkt het bij Mirom Menen. “Toch roepen we mensen op om zich nu al in te schrijven. We werken met nieuwe rolcontainers en hoe meer mensen zich nu al inschrijven, hoe beter we ons kunnen voorbereiden op vlak van bestellingen, leveringen en ophalingen. Het is ook voor onze inwoners voordeliger om nu al in te schrijven, want wie intekent voor 30 september, krijgt de leveringskost van de rolcontainer – ter waarde van 15 euro – gratis. Je betaalt een abonnement voor het volledige jaar waarbij alle kosten van ophaling, huur en verwerking zijn inbegrepen. De containers stellen we vrij van waarborg ter beschikking.”

 

Mirom Menen mikt – op termijn – op 10.000 ingeschreven gezinnen. “Onze regio van Menen, Wevelgem en Wervik bestaat uit bijna 39.000 gezinnen en we hopen 1 op de 4 gezinnen te overtuigen om in te stappen in het GFT-verhaal. Nu komt nog heel veel GFT terecht in de restafvalzak en dus ook in de verbrandingsoven. Met de GFT-inzameling aan huis bieden we een oplossing voor wie niet aan thuiscomposteren doet, geen kippen heeft en/of veel tuinafval heeft. Door GFT apart in te zamelen kunnen we ervoor zorgen dat de restafvalcijfers (het ingezamelde restafval per inwoner per jaar) van onze gemeenten gaan dalen. Nog dit: inwoners van appartementen behoren zeker ook tot onze doelgroep en kunnen zelf rolcontainer(s) delen. Het is mogelijk dat de syndicus of gebouwverantwoordelijke een aanvraag doet voor rolcontainer(s) voor het appartement.”

 

De inschrijvingen gebeuren online, via de telefoon en op zitdagen. “Het overgrote deel gebeurt via online inschrijvingen, maar ook onze infolijn en zitdagen kennen succes. Zo’n 60 procent van de gezinnen vraagt onze 140 liter-container aan, terwijl de 40 en 240 liter-container elk een aandeel heeft van 20 procent.” Een op de drie huidige tuinafvalbakklanten schreef zich intussen ook in op GFT. “Dat gaat al om zo’n 1.000 mensen. Er is geen automatische overschakeling voor hen, maar zij krijgen allemaal een gratis levering aan huis van de nieuwe rolcontainer aangeboden.” Ook de komende dagen gaat Mirom Menen de baan op voor GFT-inschrijvingen en -info. “We hebben nog zitdagen in Dorpshuis Rekkem (14/9), Gemeentehuis Moorsele (15/9), LDC Allegro Menen (16/9), stadhuis Menen (17/9), LDC De Spie Geluwe (21/9), ’t Applauws Lauwe (22/9) en gemeentehuis Gullegem (23/9). Ook op de braderie van Wevelgem zullen we te zien zijn met een stand. Voor wie twijfelt over de grootte van de GFT-container, kunnen we meegeven dat ze te bezichtigen zijn in elk stad- en gemeentehuis en op alle recyclageparken.”

 

Na inschrijving levert Mirom Menen vanaf midden december de GFT-rolcontainer aan huis. Je hoeft hiervoor niet thuis te blijven. Neem de container met jouw adressticker meteen binnen en je kan in januari 2023 onmiddellijk deelnemen aan de eerste ophalingen. Alle data van ophalingen zullen terug te vinden zijn in de ophaalkalender die in december in je bus valt. Op de recyclageparken van Mirom Menen zijn nu ook al keukenemmers en papieren GFT-zakjes te koop. Deze zijn handig om je rolcontainer proper te houden.