Electronic Toy At A Collection Center In France CREDIT@WEEE Forum & Ecologic
Electronic Toy At A Collection Center In France CREDIT@WEEE Forum & Ecologic

Dit klein elektrisch afval is gratis welkom op het recyclagepark (en niet in de vuilnisbak)

Oortjes, oplaadkabels, fietslampjes, afstandsbedieningen… Bijna de helft van de Belgen gooit ze wel eens in de vuilnisbak, terwijl ze gratis welkom zijn op het recyclagepark.

Dat blijkt uit een enquête van Reçupel naar aanleiding van de International E-Waste Day. “Veel kapotte elektr(on)ische apparaten zitten nog vol waardevolle materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden”, aldus Eric Dewaet, CEO van Recupel. “Daarom is het belangrijk dat elektronisch afval niet in de verbrandingsoven terechtkomt. Hoe klein ook, breng altijd je afgedankte elektro binnen bij een inzamelpunt!”

Dit is klein elektro

Een ongebruikte of kapotte wasmachine, koelkast, microgolf of televisie brengen we naar het recyclagepark, de kringloopwinkel of laten we achter bij de leverancier van ons nieuw toestel. Een kleiner elektr(on)isch apparaat blijft daarentegen vaker thuis rondslingeren.

Dat geldt zeker voor gebruiksvoorwerpen, waarbij we niet beseffen dat het eigenlijk klein elektro is. Je elektrische tandenborstel, kaartlezer, computermuis, oude afstandsbediening, oortjes… Bij een grote opruimsessie belanden die zelfs in de vuilnisbak. 43% van de Belgen doet dat wel eens, zo blijkt uit onderzoek van Recupel. Opvallend: onder respondenten jonger dan 34 jaar is dat zelfs 56%.

Top 10 van klein elektro dat af en toe eens in de vuilnisbak belandt

  1. Inktcartridge voor een printer: 29%
  2. (Draadloze) Oortjes of headphones: ​ 24%
  3. Fietslichtjes: 19%
  4. Kerstverlichting: 19%
  5. Zaklamp: 17%
  6. Kaartlezer of eID-lezer: 16%
  7. Afstandsbediening: 14%
  8. (Draadloze) Computermuis: 14%
  9. Oplader: 14%
  10. Speelgoed: 14%
Recupel Logo Liggend Baseline Blue Nl Srgb
Recupel Logo Liggend Baseline Blue Nl Srgb

Ongebruikt of kapot? Geef je toestellen een tweede leven

Heb je thuis dus nog ongebruikte of defecte toestellen liggen? Geef ze een tweede leven! Breng ze binnen bij een Recupel-inzamelpunt in het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt.

Surf naar www.recupel.be