DeGroteLus
DeGroteLus

Help jij mee De Grote Lus proper houden?

Van 18 maart tot 2 april 2023 vindt de Grote Lenteschoonmaak van Mooimakers plaats. Tijdens deze opruimactie zullen duizenden vrijwilligers zwerfvuil te lijf gaan in heel Vlaanderen. Menen, Wevelgem, Wervik en Mirom Menen slaan dit jaar de handen in elkaar en organiseren één grote opruimactie. We pakken uit met De Grote Lus, een route van bijna 92 kilometer die zwerfvuilgevoelige locaties met elkaar verbindt. De drie gemeenten zijn nu op zoek naar 1.000 vrijwilligers die samen de volledige lus willen opruimen.

Vrijwilligers die zich inzetten om onze leefomgeving proper te maken, zijn van zeer grote waarde. Dat zeggen we niet zomaar. Hun impact op de netheid en de netheidsbarometer is onweerlegbaar. Iedereen die helpt schoonmaken maakt een verschil. Dat merken steden en gemeenten nu we de wintermaanden stilaan achter ons laten. Daarom laten diezelfde steden en gemeenten niet na om hun dank en waardering te uiten aan iedereen die zich inzet voor een propere leefomgeving.

Tegelijk vragen de vrijwilligers om ook af en toe deel uit te maken van een collectieve actie, zodat hun bijdrage verder reikt dan het terrein waar ze actief zijn. Ook dat is een rol die steden en gemeenten, net zoals afvalintercommunales, graag op zich nemen. Bijvoorbeeld met de Grote Lenteschoonmaak van 18 maart tot 2 april 2023.

Aan de jaarlijkse Grote Lenteschoonmaak kan iedereen deelnemen. Het is een samenwerking van vrijwilligers die er wekelijks op uit trekken en mensen die dat voor het allereerst doen. Heel bijzonder aan de Grote Lenteschoonmaak 2023 is dat er nu ook op gemeentelijk niveau wordt samengewerkt. De drie Mirom Menen-gemeenten Menen, Wervik en Wevelgem, slaan de handen in elkaar en dat doen ze niet zomaar.

De Grote Lus

Menen, Wervik en Wevelgem zijn op zoek naar 1.000 vrijwilligers. Met zo’n grote groep kunnen we met een kleine inspanning een zeer groot gebied proper maken. Even belangrijk als het schoonmaakwerk is het krachtige signaal dat de actie uitstuurt naar zij die schaamteloos groot en klein zwerfvuil in de publieke ruimte achterlaten.

Stop! Het moet gedaan zijn. Dat zeggen niet een handvol enkelingen, nee, dat zeggen tijdens de Grote Lenteschoonmaak 2023 deze 1.000 mensen. Om die oproep zo luid mogelijk te laten klinken werken de drie gemeenten samen. 1.000 mensen zijn het zwerfvuil in de straten, grachten en pleinen beu. 1.000 mensen willen anderen aanzetten om hun gedrag te veranderen.

Op het grondgebied van de 3 gemeenten is een Grote Lus getekend. De Grote Lus verbindt de buitengebieden, de stadscentra, alle deelgemeenten en is bijna 92 km lang – +/- 41 km (Menen) + 23 km (Wervik) + 28 km (Wevelgem). Dat is van Mirom Menen naar Aalst ongeveer. Doel is om de Grote Lus schoon te maken tijdens de 2 weken van de actie. Dat is ambitieus, maar niet onhaalbaar als 1.000 mensen bereid zijn om samen te werken en we het werk keurig verdelen. In elke gemeente liggen er een inschrijvingsformulier en een interactieve kaart klaar om deze bijzondere uitdaging mogelijk te maken. Het is daarom belangrijk dat wie een ronde opruimt dit zeker laat weten aan de stads-/gemeentediensten.

Postkaarten

Wie liever een ander deel van het grondgebied schoonmaakt tijdens de Grote Lenteschoonmaak mag dat uiteraard ook doen. Hoe meer propere straten, hoe beter. Ook hier vragen we om de actie te registreren.

In elke gemeente zijn er kleine verschillen:

Menen bijvoorbeeld legt de klemtoon op ontmoeting. In navolging van Slash Depover, een slechtziende Mooimaker van wie het portret in het stadsmagazine verscheen, gaat mooimaken over net iets meer dan zwerfvuil ruimen. Het gaat over je stad en zijn inwoners beter leren kennen. Daarom zal Menen met postkaarten gezamenlijke wandelingen aanmoedigen en faciliteren.

Wervik werkt nauw samen met de vrijwilligers van Proper Wervik.  Zij geven aan dat vooral in de bermen en grachten van de landelijke wegen er veel PMD-afval ligt.  Naast de normale rondes die de vrijwiligers gaan doen focussen we ons op de bermen en grachten van de verbindingswegen tussen Wervik – Menen en Wervik – Wevelgem. Verder verspreidde Wervik de vraag ook naar de scholen, verenigingen en bedrijven.

In Wevelgem loopt de route langs straten waar de laatste paar maanden regelmatig zwerfvuil en sluikstort te vinden was. De lus verbindt daarnaast ook de Wevelgemse scholen. Op het bedankingsontbijt van de Mooimakers op 5 maart werden de 160 Wevelgemse Mooimakers nog eens extra opgeroepen om deel te nemen.

In elk geval zullen we kort na het einde van de schoonmaakactie samenzitten en alle foto’s en opmerkingen die we van de vrijwilligers ontvingen evalueren. Dan zullen we meedelen hoeveel zwerfvuil er dankzij de Grote Lenteschoonmaak uit het straatbeeld is verwijderd en of we de doelstelling van 1000 vrijwilligers en 92 kilometer hebben gehaald.