Koen en Katrien hebben dankzij GFT de helft minder restafval
Koen Vermaut en Katrien Vanbiervliet zijn één van de duizenden gezinnen die van start zijn gegaan met GFT-ophaling aan huis. “Of we het andere mensen aanraden? Absoluut!”, zeggen ze alvast overtuigd.
Het is bewolkt en regenachtig als we bij Koen Vermaut (55) en Katrien Vanbiervliet (54) in Wevelgem aan tafel aanschuiven. Een aanblik op de tuin doet echter vermoeden dat het koppel helemaal klaar is voor een stralende lente en zomer. “Ja, ik heb mijn gras al eens afgereden in maart”, lacht Koen. “Dat is toch een mooier uitzicht én ik moet met mijn afgereden gras niet langer naar het recyclagepark, maar kan het laten ophalen in de GFT-container.”
In grote zakken naar recyclagepark
En zo zijn we meteen bij de ophaling aan huis van groenten-, fruit-, keuken- en tuinafval aanbeland. “Het moet zo’n vier jaar geleden zijn dat ik zag dat mijn buurman zich een tuinafvalbak had aangeschaft. Een interessant en gemakkelijk systeem, want ik heb zo’n 400 vierkante meter gras in de tuin, dus dat betekent best wat tuinafval. Vroeger moest ik dat in grote zakken stoppen en naar het recyclagepark brengen, maar nu doe ik dat gewoon in de GFT-bak en het is om de 14 dagen opgehaald. Dat is voor mij heel wat gewonnen tijd, kilometers en minder zorgen.”
Bakjessysteem
Begin dit jaar schakelden Koen en Katrien over van een tuinafvalbak naar het nieuwe GFT-systeem waarin ook groeten-, fruit- en keukenafval is toegelaten. “We hebben gekozen voor een 240 liter-bak. Van aardappelschillen tot eierschalen, het kan er allemaal bij. Het is ook handig dat bijvoorbeeld papier van de keukenrol toegelaten is in de GFT-container. En als we enkele sneedjes brood moeten weggooien, kan dat nu ook in de container in plaats van de restafvalzak waar dat toch heel wat plaats inneemt. Het is een opvallende vaststelling voor ons: sinds GFT zijn we van een grote restafval per week naar een kleintje gegaan en dus de helft minder restafval. Wij zien het als een enorm gemak.” In hun keuken hebben Koen en Katrien een speciaal bakjessysteem voor hun afval. “We hebben naast een vuilnisbak voor restafval ook drie bakjes staan voor PMD, papier en karton en GFT. Als het bakje vol is, brengen we het naar onze verzamelplaats in het tuinhok. Op die manier moeten we niet elke dag naar buiten voor de PMD-zak of GFT-container, maar kunnen we tegelijk wel heel goed sorteren. Het is een systeem dat heel goed werkt voor ons.”
Aanrader
Zouden Koen en Katrien de GFT-container aanraden aan andere mensen? “Absoluut! Akkoord, wij hebben een tuin en een afgescheiden hoek om de container te plaatsen, maar ook wie geen tuin heeft, kan met zo’n kleine container zeker profijt doen voor het groenten-, fruit- en keukenafval.”