Koffie
Koffie

Koffiecapsules mogen vanaf 1 januari 2023 in PMD-zak

Vanaf 1 januari mogen alle koffiecapsules in de blauwe PMD-zak. Sommige consumenten brengen ze nu terug naar de producent, maar veel capsules worden gewoon bij het restafval weggegooid. Nochtans bevatten ze nog veel waardevolle materialen zoals aluminium, polypropyleen en andere plastics, die voor een tweede leven in aanmerking komen.

Op de aluminium capsules, die Nespresso begin jaren 90 op de markt bracht, kwam kritiek omdat ze belastend zijn voor het milieu. Het merk lanceerde in 2011 wel al een eigen inzamelprogramma, waardoor momenteel 33 procent van de capsules wordt ingezameld.

Fost Plus, het bedrijf achter de PMD-zakken, heeft nu na jaren van onderzoek met Nespresso een recyclagesysteem uitgewerkt, waar ook concurrenten van de koffiemaker zich bij hebben aangesloten.

In het eerste jaar rekent Fost Plus op een inzameling van ongeveer 4.500 ton capsules. De PMD-centra worden aangepast om de capsules uit te sorteren, waarna ze door een Duitse en Nederlandse partner worden gerecycleerd. De capsules bevatten immers nog waardevolle materialen zoals aluminium, polypropyleen en andere plastics, die voor een tweede leven in aanmerking komen. “Dat zijn belangrijke materialen die wij heel graag in de recyclageketen willen brengen”, klinkt het bij Fost Plus. “Door ze nu mee in te zamelen met de blauwe zak kan dat.”