2020 Social Vierkant Kat Mondmasker Vuilnisbak
2020 Social Vierkant Kat Mondmasker Vuilnisbak

Maak van je mondmasker geen grondmasker

Je kan ze tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld denken: mondmaskers. Jammer genoeg zien we (gebruikte) wegwerpmondmaskers ook meer en meer op de grond liggen. Die belanden daar vaak onbewust, zonder enige intentie van de ‘dader’ om te vervuilen. Maar het kan niet de bedoeling zijn om van een mondmasker zwerfvuil te maken. Een gebruikt mondmasker hoort in de vuilnisbak, bij het restafval.

Afbraaktijd? Oneindig!

Een mondmasker dat op de grond belandt, is enorm belastend voor het milieu. Het is namelijk van plastic en dat wordt nooit volledig afgebroken in de natuur. Het valt hoogstens in kleine stukken uit elkaar. Met andere woorden: het vergaat eigenlijk nooit helemaal. De stukken blijven bestaan als microplastics (kleiner dan 1 mm) of zelfs onzichtbare nanodeeltjes. Microplastics zijn de veelkleurige stukjes plastic die je herkent in een handvol zand op het strand of in de oceaan. Wetenschappers onderzoeken momenteel de impact van deze microplastics op onze oceanen en het mariene milieu. In zee is volledige afbraak zelfs nog minder waarschijnlijk. De temperatuur is er lager, er is minder zuurstof en UV-straling. Wanneer het plastic terechtkomt in een zone zonder zuurstof (zoals in water) gaat afbraak nog trager.

Hou het veilig voor jezelf en anderen

Naast de impact op het milieu, kunnen gebruikte mondmaskers bacteriën of virussen bevatten. Als ze dan op de grond belanden, moet iemand anders ze oprapen en worden zij op die manier blootgesteld aan deze bacteriën en virussen. En het verspreiden van virussen willen we net voorkomen met een mondmasker, niet?

Tips om ervoor te zorgen dat je mondmasker niet in zwerfvuil verandert

  • Gebruik een herbruikbaar masker. Deze gaan niet zo snel vliegen en je kan ze na een goede wasbeurt opnieuw gebruiken.
  • Maak je toch gebruik van wegwerpmateriaal, gooi dit dan ook weg in de juiste vuilnisbak, namelijk bij het restafval.
  • Probeer er attent op te zijn dat het niet per ongeluk uit jouw wagen of broekzak valt of dat het bij een sterke windvlaag niet plots gaat vliegen.