Matras
Matras

Matrassen nu gratis op recyclagepark

Vanaf 1 januari 2021 kunnen particulieren afgedankte matrassen gratis inleveren op het recyclagepark. Dat is een gevolg van de producentenverantwoordelijkheid die vanaf Nieuwjaar van start gaat in Vlaanderen.

Vanaf 1 januari 2021 moeten producenten betalen voor de inzameling en verwerking van afgedankte matrassen. Op deze manier worden producenten 100 procent verantwoordelijk voor hun producten zodra die afval worden. Er is pas eind 2020 een akkoord bereikt met Valumat dat de producenten vertegenwoordigt. De eerste helft van 2021 is er nog een overgangsperiode voorzien: mensen kunnen hun afgedankte matrassen al gratis deponeren op het recyclagepark, maar ze kunnen nog bij het grofvuil terecht komen. Dan worden ze verwerkt in een verbrandingsinstallatie met energierecuperatie. Ten laatste vanaf juli 2021 volgt de selectieve inzameling: ze belanden dan in een aparte container en worden ontmanteld en gedeeltelijk gerecycleerd. Dat laatste is het doel.

Verkopers

Iedereen kan zijn matras gratis kwijt vanaf 2021. Maar als je de plaats hebt om ze nog even te bewaren en je recyclage belangrijk vindt, dan breng je ze best vanaf juli 2021. Door de producentenverantwoordelijkheid spelen ook verkopers van matrassen een rol bij de inzameling van afgedankte matrassen. Heel wat verkopers bieden die dienstverlening al aan. Momenteel ligt wel een wijziging van de regelgeving voor die verkopers niet langer verplicht om een afgedankte matras te aanvaarden wanneer iemand een nieuwe koopt, iets wat bij elektronische toestellen wel het geval is. Een lijst van winkels die vrijwillig oude matrassen inzamelen bij de aankoop van een nieuwe matras kan je weldra terugvinden op www.valumat.be.

Waar deponeren op het recyclagepark?

Wie langskomt op het recyclagepark met een matras, moet vanaf 1 januari geen rode groep meer kiezen. Er is een speciale knop op het beginscherm voorzien om aan te geven dat je een matras bij hebt. De matrassen worden wel gewogen en mogen daarna naar het brandbaar grofvuil. Meer info kan je altijd verkrijgen bij de parkwachter.