Minister Demir steekt afvalmedewerkers hart onder de riem
De derde week van november staat al een aantal jaren gekend als ‘De week van de afvalophaler en recyclageparkwachter’. ‘De week’ is een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de Vlaamse afvalintercommunales (Interafval) met de volle steun van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).
Doel van ‘de week’ is om het werk van het personeel van recyclageparken en afvalophalers in een positief daglicht te stellen. De vijfde editie van de week is des te belangrijker gezien het vele werk dat alle medewerkers in de afvalsector in het voorbije, ongewone jaar gepresteerd hebben. Om hen een hart onder de riem te steken, ging Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir vandaag in Haacht en Boortmeerbeek samen met de afvalophalers van intercommunale EcoWerf papier en karton en ophalen.
Minister Demir: “De cijfers van OVAM leren ons dat de hoeveelheid huishoudelijk afval met +5% is toegenomen tijdens de eerste lockdown in het voorjaar. Het bedrijfsafval daalde in diezelfde periode afgenomen met -15%. In volle COVID-19-crisis hebben de afvalmedewerkers steeds de selectieve afvalinzameling gewaarborgd en gezorgd voor de nodige continuïteit in het Vlaamse inzamel- en recyclagesysteem. Dat verdient het respect van alle Vlamingen.”
De publieke en private afval- en recyclagesector stellen meer dan 20.000 mensen tewerk in Vlaanderen. De tewerkstelling in de sectoren van de circulaire economie groeit zelfs tweemaal sneller dan in de reguliere economie. Met resultaat want bijna 70% van het huishoudelijk afval en driekwart van het bedrijfsafval in Vlaanderen krijgt vandaag een tweede leven waarmee we ontegensprekelijk aan de Europese top staan. In de frontlinie van die sector staan de vele duizenden afvalophalers en recyclageparkwachters die elke dag zorgen voor een goede selectieve afvalinzameling. Met ‘de week van de afvalophaler en recyclageparkwachter’ vragen we respect voor het werk van deze mensen en nodigen we iedereen uit om mee te werken door simpelweg het afval correct aan te bieden. COVID-19 maakte het werk van de sector er niet makkelijker op. Grenzen gingen op slot en recyclagelijnen werden soms afgesloten of onderbroken. Desondanks ging de selectieve afvalinzameling en de afvalverwerking in Vlaanderen gewoon door.