Mooimakers Handhaving A3 Horiz VOGEL 1
Mooimakers Handhaving A3 Horiz VOGEL 1

Mirom Menen gaat de strijd aan tegen zwerfvuil en sluikstort

Van 5 oktober tot en met 11 oktober vindt voor de zesde keer de Week van de Handhaving plaats. Politiezone Grensleie, afvalintercommunale Mirom Menen en en de gemeenten Menen, Wevelgem en Wervik slaan de handen in elkaar om extra te controleren op zwerfvuil en sluikstort.

De Handhavingsweek startte in 2015 als West-Vlaams initiatief en breidde in 2017 uit naar heel Vlaanderen. Tijdens de zesde editie plannen opnieuw meer dan 5.000 toezichthouders verspreid over Vlaanderen een actie. Politiezone Grensleie, afvalintercommunale Mirom Menen en de gemeenten Menen, Wevelgem en Wervik gaan een week samen aan de slag om het probleem van zwerfvuil en sluikstort in de kijker te plaatsen. “In samenwerking met gemeenschapswachten van de stad Menen en gemeente Wevelgem en de afvalcoach van Mirom Menen gaan we dagelijks politiepatrouilles inzetten met een specifieke opdracht”, klinkt het bij Politiezone Grensleie. “We voeren toezicht uit op heel wat openbare plaatsen: parken, speelpleinen, parkings, industrieterreinen, schoolomgevingen… Wijkinspecteurs doen ook patrouille op de wekelijkse openbare markten. Naast echte handhaving – met het opstellen van processen-verbaal – is er tijdens de actieweek ook plaats voor kordate aanmaningen, sensibilisering, felicitaties en het aanmoedigen van sociale controle… Ten slotte plannen we een gecombineerde milieu- en sensibiliseringsactie in samenwerking met de verkeersdienst van de lokale politiezone.”

Camera's

Ook afvalintercommunale Mirom Menen plant heel wat acties. “We merken dat sluikstorten een grote ergernis is bij heel veel mensen”, laat Mirom Menen weten. “Nochtans is sluikstorten verboden en strafbaar. Een van de meest voorkomende plaatsen waar we zwerfvuil aantreffen, is bij glasbollen. Van lege bakken en dozen tot grote kisten vol met glazen flessen, we vinden het maar al te vaak terug voor en naast glasbollen. Wie afval aan een glasbol achterlaat, riskeert een GAS-boete.”

Om dat hardnekkige probleem beter aan te pakken zet Mirom Menen sinds enkele jaren verplaatsbare camera’s in bij glasbollen en andere plaatsen waar veel gesluikstort wordt. “We hebben zes verplaatsbare camera’s voor het werkingsgebied. Elke maand maken we een top van de glasbollen met de meeste sluikstort en op basis daarvan bepalen we waar we een camera plaatsen. Via onze camerabeelden, gevonden identiteitsgegevens of een getuigenverklaring bij sluikstort kunnen we een dossier opmaken dat kan leiden tot een boete van de GAS-ambtenaar van de gemeente of van de politie. Ook die camera’s zetten we deze week volop in.”“Ten slotte sturen we ook onze afvalcoach op pad om mensen aan te spreken en te sensibiliseren. Hij zal vooral rokers aanspreken. Het duurt immers… 15 jaar voor een peuk verteerd is. Bovendien zitten er in de filters ook chemicaliën die het grond- en zeewater kunnen verontreinigen. De afvalcoach zal ook mensen belonen die het goed doen en hen aanmoedigen tot sociale controle. Alleen op die manier komen we van het hardnekkige zwerfvuilprobleem af.”