Mooimakers Handhaving A3 Horiz VOGEL 1
Mooimakers Handhaving A3 Horiz VOGEL 1

Mirom Menen gaat verder de strijd aan tegen sluikstort en zwervuil

In 2022 kon Mirom Menen dankzij een gedreven aanpak 225 gas-dossiers opstarten. Na positieve identificatie konden de daders rekenen op een boete die kan oplopen tot 350 euro.

Mirom Menen zet twee gas-vaststellers en zeven camera’s in voor de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort in Menen, Wevelgem en Wervik. De focus ligt hierbij op het tegengaan van afval naast glasbollen, maar ook ander openbaar domein en sluikstort op het recyclagepark komt aan bod. We vinden nog altijd heel wat afval terug dat er niet thuis hoort. Van lege kartonnen dozen tot speelgoed, zakken restafval of zelfs een koelkast… Sluikstorten blijft een strafbaar feit en gelukkig kunnen we vaak ook de dader een boete opleggen. Via camerabeelden of gevonden identiteitsgegevens bij sluikstort kunnen we een dossier opmaken dat bij positieve identificatie kan leiden tot een boete.

In 2022 kon Mirom Menen op die manier 225 gas-dossiers opmaken: 204 door camerabewaking, 19 vaststellingen op de recyclageparken en 2 bij glasbollen (adresgegevens gevonden). Via de sanctionerend ambtenaar konden sluikstorters hiervoor rekenen op een boete van gemiddeld 80 euro (met een maximum tot 350 euro).

Hoge kosten die je perfect kan vermijden door dat plastic zakje of die lege doos niet achter te laten bij de glasbol…  Ook ongesorteerd afval zomaar  dumpen in een container op het recyclagepark kan dure gevolgen hebben.

In 2023 zetten we verder in op het gericht aanpakken en sanctioneren van sluikstorters. De camerawerking is daarom nog uitgebreid met vijf bijkomende camera’s.