Gftman
Gftman

Nieuw in 2023: aparte inzameling van GFT aan huis

Vanaf 1 januari 2023 zullen inwoners van Menen, Wevelgem en Wervik hun groenten-, fruit-, keuken- en tuinafval apart kunnen laten inzamelen in rolcontainers aan huis. De tweewekelijkse ophaling komt naast de andere ophalingen aan huis en moet de hoeveelheid restafval doen verminderen.

Gftman
Gftman

Aardappelschillen, koffiefilters, broodresten… Wie thuis niet composteert of geen kippen heeft, kan er enkel mee terecht in de restafvalzak. Zelfs wie aan composteren doet, heeft nog de restafvalzak nodig voor vlees- en visresten en gekookt voedsel. Als afvalintercommunale willen we de hoeveelheid restafval zo veel mogelijk terugdringen en daarom gaan we op 1 januari 2023 van start met een aparte inzameling van groeten- , fruit-, keuken- en tuinafval (GFT) aan huis.

Uit de analyse van een restafvalzak blijkt dat 40 procent bestaat uit GFT-afval. Dat komt nu terecht in de verbrandingsoven. Door GFT apart in te zamelen kunnen we dat afval een tweede leven geven als compost. Ook op financieel vlak zijn er positieve gevolgen voor onze inwoners, want de kostprijs van GFT zal goedkoper zijn dan de prijs van restafval. Beter sorteren betekent dus meer geld besparen. Bovendien bieden we hiermee ook een oplossing aan wie geen tuin of compostbak heeft en dus noodgedwongen alle GFT-afval in een restafvalzak stopt.

Deelname aan de GFT inzameling zal niet enkel minder restafvalzakken betekenen, maar het zal ook je ritten naar het recyclagepark verminderen. Zo kan je gras, bladeren en haagscheerschel allemaal thuisbrengen bij het GFT. De inzameling zien we als een bijkomende service voor onze inwoners.

Jaarabonnement

Hoe zal de GFT-ophaling er concreet uitzien? De wekelijkse inzameling van restafval in zakken blijft in 2023 gewoon behouden. Daarnaast komt er een bijkomende tweewekelijkse GFT-inzameling. Voor de GFT-bakken zal iedereen kunnen kiezen uit volumes van 40, 140 en 240 liter. Het voordeel van rolcontainers is dat ze afgesloten en lekdicht zijn. Het is voor alle duidelijkheid een vrijblijvend systeem – je beslist zelf of je een GFT-bak wil – maar wie deelneemt, betaalt via een jaarabonnement.

Voor een container van 40 liter betaal je 20 euro, een bak van 140 liter kost 70 euro en het grootste volume van 240 liter heb je voor 120 euro. Er is een leveringskost van 15 euro.

Tuinafvalbakken

Met de komst van de GFT-inzameling kantelen we de bestaande inzameling van tuinafval in tuinafvalbakken aan huis in dit nieuwe systeem in vanaf 2023. Voor de huidige abonnees verandert er voor dit jaar nog niets aan de ophalingen of sorteerregels. De tuinafvalbakken zijn uitsluitend bestemd voor de ophaling van groenafval uit de tuin: gras, bladeren, verwelkte bloemen, snoeisel en plantenresten. GFT-afval wordt echter op een andere manier verwerkt dan tuinafval. In de loop van het jaar zullen we al deze klanten contacteren met de mogelijkheid om over te stappen naar de GFT-inzameling.