WhatsApp Image 2023 05 11 At 13.26.49
WhatsApp Image 2023 05 11 At 13.26.49

Nieuwe locaties voor textielcontainers

Je hebt het wellicht al opgemerkt: sinds kort hebben heel wat textielcontainers een nieuwe plaats gekregen. Houd jij hun nieuwe omgeving mee proper?

Als afvalintercommunale hebben we begin dit jaar een concessie-opdracht uitgeschreven voor de textielcontainerinzameling op ons grondgebied. Concreet kreeg elke inzamelaar van textiel de kans om in te schrijven en te voldoen aan alle voorwaarden van de opdracht. Hierbij hebben we een onderscheid gemaakt tussen inzamelaars uit de privésector en inzamelaars via sociale economie. Het is overigens een wettelijke verplichting om beide sectoren de kans te geven om textiel in te zamelen in onze gemeenten. Na het volgen van de officiële procedure is het Vlaams Inzamelcentrum voor Textiel (groene containers) als winnaar uit de bus gekomen bij de privé-ophalers en De Kringloopwinkel (grijze containers) via sociale economie. Dat betekent dat voortaan enkel nog containers van deze twee partijen in onze gemeenten mogen staan. We hebben meteen ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele nieuwe locaties voor textielcontainers op te starten, terwijl we anderzijds enkele andere locaties weggenomen hebben.

Je vindt hier alle locaties van textielcontainers

Propere omgeving

Uit de meest recente huisvuilanalyse van de Vlaamse overheid blijkt dat zo’n 5 procent van de restafvalzak bestaat uit textiel. Het overgrote deel daarvan is nochtans perfect herbruikbaar of recycleerbaar. Er mag ook meer in de textielcontainer dan je denkt. Van speelgoedknuffels tot gordijnen en van slaapzakken tot een paar schoenen, het is allemaal toegelaten. Let er wel op dat je alles in een gesloten zak stopt in de container, want enkel zo behoudt het textiel zijn waarde. Bovendien is het belangrijk om geen textiel of afval achter te laten in de omgeving van een textielcontainer. Dit is sluikstort en dat is strafbaar. Houd jij mee de nieuwe omgeving van de textielcontainers proper?