De Grote Lus
De Grote Lus

Opruimactie De Grote Lus zorgt met 1.785 vrijwilligers voor propere buurt

Liefst 1.785 vrijwilligers hebben tijdens de Grote Lenteschoonmaak de straten van Menen, Wevelgem en Wervik zwerfvuil vrijgemaakt. Het resultaat is 272 km propere wegen én extra bewustwording rond de problematiek van zwerfvuil.

Ja voor een propere omgeving! Dat is het signaal dat Menen, Wevelgem, Wervik en Mirom Menen en de vele vrijwilligers de afgelopen weken hebben gegeven tijdens de Grote Lenteschoonmaak. Van 23 maart tot 6 april hebben ze de krachten gebundeld in één grote opruimactie: De Grote Lus. De actie vond vorig jaar voor het eerst plaats en 1.356 vrijwilligers hebben toen gezorgd voor 285 kilometer propere wegen, grachten, pleinen en groenzones. Doel dit jaar was om te gaan voor nog meer deelnemers en… dat is ook gelukt! De teller is afgeklokt op 1.785 vrijwilligers die zorgden voor 272 km propere wegen. Dat is een afstand van onze regio naar Brussel én terug. Van verenigingen en bedrijven tot scholen en gezinnen, iedereen hielp mee opruimen. Dat bewijst ook het aantal opgehaalde zwerfvuilzakken, want dat zijn er meer dan 300. Tegelijk is dit ook een uitnodiging om de proper gemaakte buurt nu ook proper te houden. De Grote Lus was opgedeeld in 313 aparte stukken routes of lussen en daarvan zijn er 261 geclaimd – dat is meer dan 80 procent. Alle lussen zijn nog steeds te vinden op de interactieve kaart. Ook tijdens het jaar kan je het verschil maken als Mooimaker. Je kan je hiervoor registreren bij je gemeente.

Hier vind je de interactieve kaart

Sensibilisering

De drie gemeenten en Mirom Menen blikken met een heel tevreden gevoel terug op De Grote Lus en willen graag alle deelnemers bedanken. Nieuw dit jaar was de organisatie van een startevent op 23 maart. Zwerfvuilvrijwilligers kregen er de kans om te netwerken met elkaar én met de beleidsmensen van de stad en gemeente. Zo werden heel wat leuke anekdotes gedeeld en ook de animatie op het startevent viel in de smaak. Het doel om meer deelnemers te lokken dan vorig jaar is zeker gelukt, maar cijfers zeggen ook niet alles. Minstens even belangrijk is het feit dat we met De Grote Lus de inwoners van de regio opnieuw bewust hebben gemaakt van de problematiek van zwerfvuil. Dankzij alle deelnemers kunnen we de vervuilers met de neus op de feiten drukken: liefst 1.785 mensen keuren jouw gedrag af! Als sensibilisering kan dat zeker tellen.