Kwitter
Kwitter

OVAM lanceert campagne om minder wegwerp te gebruiken

Heb jij al gehoord van Kwitten? Het staat voor Kappen met Wegwerp is Top en is onderdeel van een campagne van OVAM om minder wegwerp te gebruiken.

Van de verpakkingen bij afhaalmaaltijden tot bekers en groenten- en fruitzakjes: veel producten werpen we na één maal gebruiken weg. In het beste geval kunnen we die producten netjes sorteren om vervolgens deels te recycleren. Maar wat we niet recycleren, verbranden we. En wat niet in de vuilnisbak belandt, wordt zwerfvuil. In 2020 steeg de hoeveelheid huishoudelijk restafval nog met 5 procent. 40.000 ton extra restafval tijdens een jaar waarin Covid ons een paar keer in ons kot hield. In die berg restafval zitten ook nog heel wat eenmalige verpakkingen en andere producten die we na één maal gebruiken weggooien.Gelukkig bestaan er haalbare herbruikbare alternatieven. En soms hebben we al die producten ook niet écht nodig. Dus kunnen we vaak gewoon kappen met wegwerp. Kwitten dus. Van Kappen met Wegwerp is Top.

Vlamingen zijn Kwitters

70 % van de Vlamingen gebruikt in de supermarkt een herbruikbare draagtas, op evenementen zijn herbruikbare bekers intussen ingeburgerd en plastic rietjes, roerstokjes, wattenstaafjes, bordjes en bestek voor eenmalig gebruik kunnen we zelfs helemaal niet meer kopen. En zo kwitten we allemaal al minstens een beetje. Maar we kunnen nog veel vaker kwitten! Thuis verklapt je vuilniszak wat je vaak wegwerpt. Voor een groot deel van dat afval bestaan herbruikbare alternatieven. Kraanwater drinken zorgt voor minder plastic flessen, heel wat groenten en fruit kan je ook best lang bewaren zonder verpakking en door je baby te verschonen met een wasbare luier kan je zelfs een hele restafvalzak per week minder buiten zetten. Tijdens het winkelen is wegwerp vermijden ook heel vaak mogelijk. Dat start al wanneer je de deur uitstapt. Vergeet je je herbruikbare boodschappentas niet? In de winkel kan je kiezen voor groenten en fruit in bulk en navulbare producten. En die afzonderlijk verpakte koekjes kan je voortaan links laten liggen. Winkels bieden steeds vaker producten in bulk aan. Je groenten en fruit steek je misschien al in een herbruikbaar netje. Maar nam je je eigen potjes al eens mee naar de slager? Of wist je dat je in steeds meer winkels ook je eigen fles afwasmiddel, shampoo… steeds opnieuw en opnieuw en opnieuw kan bijvullen? Dat scheelt een pak wegwerpverpakkingen.

Campagne

Kwitten kunnen we allemaal. Thuis, onderweg en op evenementen. Het Kwitkot vormde het startschot voor een campagne die burgers en bedrijven moet stimuleren om minder wegwerp te gebruiken. De campagne prikkelt met ‘flauwe’ woordgrappen om stil te staan bij het‘wegwerpgedrag’ en zet meteen ook haalbare herbruikbare oplossingen in de schijnwerpers.