GFT BANNER HR
GFT BANNER HR

Schrijf je nu in voor GFT-ophaling aan huis

Vanaf 1 januari 2023 zullen inwoners van Menen, Wevelgem en Wervik hun groenten-, fruit-, keuken- en tuinafval (GFT) apart kunnen laten inzamelen in rolcontainers aan huis. De tweewekelijkse ophaling komt naast de andere ophalingen aan huis en moet de hoeveelheid restafval doen verminderen.

Aardappelschillen, koffiefilters, broodresten… Wie thuis niet composteert of geen kippen heeft, kan er enkel mee terecht in de restafvalzak. Zelfs wie aan composteren doet, heeft nog de restafvalzak nodig voor vlees- en visresten en gekookt voedsel. Als afvalintercommunale willen we de hoeveelheid restafval zo veel mogelijk terugdringen en daarom gaan we op 1 januari 2023 van start met een aparte inzameling van groeten- , fruit-, keuken- en tuinafval (GFT) aan huis.

Goedkoper dan restafval

Uit de analyse van een restafvalzak blijkt dat 40 procent bestaat uit GFT-afval. Dat komt nu terecht in de verbrandingsoven. Door GFT apart in te zamelen kunnen we dat afval een tweede leven geven als compost. Ook op financieel vlak zijn er positieve gevolgen voor onze inwoners, want de kostprijs van GFT is goedkoper dan de prijs van restafval. Beter sorteren betekent dus meer geld besparen. Bovendien bieden we hiermee ook een oplossing aan wie geen tuin of compostbak heeft en dus noodgedwongen alle GFT-afval in een restafvalzak stopt. Deelname aan de GFT inzameling zal niet enkel minder restafvalzakken betekenen, maar het zal ook je ritten naar het recyclagepark verminderen. Zo kan je gras, bladeren en haagscheerschel allemaal thuisbrengen bij het GFT. De inzameling zien we als een bijkomende service voor onze inwoners.

Jaarabonnement

Hoe zal de GFT-ophaling er concreet uitzien? De wekelijkse inzameling van restafval in zakken blijft in 2023 gewoon behouden. Daarnaast komt er een bijkomende tweewekelijkse GFT-inzameling. Voor de GFT-bakken kan je kiezen kiezen uit volumes van 40, 140 en 240 liter. Het voordeel van rolcontainers is dat ze afgesloten en lekdicht zijn. Het is voor alle duidelijkheid een vrijblijvend systeem – je beslist zelf of je een GFT-bak wil – maar wie deelneemt, betaalt via een jaarabonnement. Voor een container van 40 liter betaal je 20 euro, een bak van 140 liter kost 70 euro en het grootste volume van 240 liter heb je voor 120 euro. Er is een leveringskost van 15 euro, maar voor wie inschrijft in de maand september, is de leveringskost gratis. Wil je graag vooraf even de GFT-containers zien? Dat kan op elk recyclagepark van Mirom Menen, maar ook in elk stad- en gemeentehuis zijn ze te bezichtigen.

Tuinafvalbakken

Met de komst van de GFT-inzameling zetten we de bestaande inzameling van tuinafval in tuinafvalbakken aan huis stop vanaf 2023. Wil je als huidige tuinafvalbakklant overschakelen naar een GFT-container, schrijf je dan opnieuw in. Er is geen automatische overschakeling, maar je kan wel genieten van een gratis levering van een nieuwe GFT-container.

Klik hier om in te schrijven