Papierrol
papierrol

Wat gebeurt er met jouw papier en karton?

Elke maand komen onze ophaaldiensten langs om je papier en karton op te halen en ook op de recyclageparken kan je gratis terecht met oude tijdschriften, kranten en dozen. Waar gaat al dat papier en karton naartoe en hoe wordt het gerecycleerd? Dat kom je hier te weten.

Pk
pk

1. Ophalen en inzamelen

De eerste stap in het recyclageproces is uiteraard het ophalen en inzamelen van papier en karton. Elke maand komen de ophaaldiensten langs en ook op het recyclagepark hoef je niets te betalen voor papier en karton. Gooi het dus zeker niet in je restafvalzak, want dan gaat alles naar de verbrandingsoven. De ophaaldiensten verzamelen alle papier en karton en brengen alles samen naar een gespecialiseerde firma.

Sorteren
Sorteren

2. Sorteren

Eenmaal aangekomen op het recyclagebedrijf gaat alle papier en karton in een sorteermachine. Alles wat er niet in thuis hoort – folies, PMD, restafval… – vliegt eruit en ook op vlak van kwaliteit maakt de machine een onderscheid. Dat is een van de redenen waarom bijvoorbeeld vuile pizzadozen niet welkom zijn bij papier en karton. Afhankelijk van de kwaliteit zijn verschillende toepassingen mogelijk. Het karton wordt in balen geperst en verkocht voor de kartonindustrie. Het oud papier wordt grondstof voor nieuw papier.

Papier Pulp
papier-pulp

3. Mengen met water en zeep

In de papierfabriek komt het papier in de ‘drumpulper’ terecht, waar de oude kranten en tijdschriften gemengd worden met water en zeep tot pulp. In de machine vindt ook voor de tweede keer een sortering plaats: lak, nietjes, vernis, lijm, plastic en touw gaan uit de pulp. Wist je dat er uit 1.000 kg oud papier ongeveer 20 tot 25 kilogram afval wordt gehaald?

4. Ontinkten

Iedereen wil graag starten van een wit blad papier en dus is het weghalen van de inkt de volgende stap in het recyclageproces. De pulp wordt bleker en is stilaan klaar voor de stap naar nieuw papier.

Papierrol
papierrol

5. Persen en drogen

Tijd nu om alle pulp samen te persen en te laten drogen. Door alles te spreiden over de volledige breedte van de papiermachine ontstaat een nieuwe rol papier. Die rol wordt versneden op verschillende breedtes en het afgewerkte product komt terecht bij de drukker. Het is helemaal klaar om opnieuw te gebruiken.

 

Bekijk het volledige proces in onderstaande video.

Waar vind ik gerecycleerd papier?

Gerecycleerd papier en karton kom je elke dag tegen. Kranten en magazines worden gedrukt op gerecycleerd papier. Ook schrijfblokken, schriften, tekenpapier of printpapier zijn vaak gerecycleerd. Verder vind je het ook in keukenpapier, toiletpapier en papieren zakdoekjes. Gerecycleerd karton gaat naar verpakkingskarton en kartonnen dozen – alles om dingen op te bergen, te verzenden of te beschermen.

Oud papier en karton wordt dus nieuw papier of karton. Maar hun leven is niet oneindig, want bij elke bewerking daalt de kwaliteit van het materiaal. Na vijf tot zeven keer hergebruiken is het materiaal opgebruikt. Daarom worden vaak nieuwe papiervezels toegevoegd.