Wist je dat we van jouw piepschuim... kapstokken maken?

Wil je weten wat we doen met jouw afval? Ontdek hier wat er gebeurt met piepschuim.

Verpakkingsmateriaal, bakken, kisten… piepschuim is een kunststof die voor heel veel toepassingen gebruikt wordt. Je krijgt ermee te maken in alle maten en vormen, maar veel mensen weten niet wat ze ermee moeten doen. De restafvalzak lijkt de enige optie en dan belandt alles helaas in de verbrandingsoven. Piepschuim kunnen we echter eindeloos hergebruiken en kan je apart brengen naar het recyclagepark. Het behoort tot de oranje groep, wat bekent dat je per gezin 1.000 kilogram gratis mag aanvoeren. Na de inzameling op het recyclagepark kan onze verwerker starten met de recyclage.

Balls 3857761 1920

Bolletjes

  • Piepschuim is een verzameling van EPS-bolletjes of geëxpandeerd polystyreen. Die bolletjes bestaan voor 98 procent uit lucht en de verpakking (2 procent) is polystyreen.
  • Na de inzamelen start de verwerker met het sorteren van alle blokken en het verwijderen van alle vuil.-Volgende stap is het vermalen van alle grote stukken piepschuim in aparte EPS-bolletjes. Op die manier kunnen producenten van start gaan met een mooi basismateriaal.
496 Renovatie Kopie

Van kapstok tot mortel

Tijd nu om nieuw leven te geven aan de bolletjes. Er zijn meerdere opties:

  • Je kan de bolletjes samenpersen zodat er een nieuwe stof ontstaat in de vorm van een harde plastic. Die plastic kan de grondstof zijn voor: cd-boxen, kapstokken, straatmeubilair…
  • De bolletjes kunnen ook apart blijven en die kan je mengen met cement, hulpstoffen en ander isolerend materiaal: een isolerende mortel is geboren. Ideaal voor de isolatie van vloeren, wanden en platte daken.

Breng je piepschuim dus naar het recyclagepark en geef het een tweede leven.