Restafvalzakanalyse
Restafvalzakanalyse

Zo gaan we samen voor minder restafval

Beginnen doen we met goed nieuws: de afgelopen jaren slaagden Menen, Wevelgem en Wervik erin om minder restafval in te zamelen. We zijn dus op de goede weg om onze afvalberg terug te dringen, maar het kan nog veel beter.

Laat ons een kleine sorteerquiz houden. Waar hoort een leeg botervlootje in thuis? Een chips-zakje? Een snoepzakje? Een bloempotje? Het antwoord is bij alle vier hetzelfde: in de blauwe PMD-zak en dus niet bij het restafval. De uitbreiding van de blauwe PMD-zak is één van de oplossingen om onze afvalberg te verminderen. Bijna alles uit de PMD-zak kunnen we recycleren en op die manier een tweede leven geven. Restafval gaat dan weer naar de verbrandingsoven. Minder restafval inzamelen is niet alleen een goede zaak voor het milieu, maar ook voor jouw portefeuille. De rekening is snel gemaakt: een grote restafvalzak kost 1,60 euro, terwijl je voor een PMD-zak die zelfs nog iets groter is ‘maar’ 0,15 euro betaalt.

Boven Vlaams gemiddelde

Zijn we op vlak van sorteren goed bezig bij Mirom Menen? Dat is een vraag die we het best kunnen beantwoorden als we onze cijfers vergelijken met die van alle andere steden en gemeenten in Vlaanderen. Als we kijken naar de inzamelcijfers van al het recycleerbaar afval (PMD, glas, papier en karton, textiel…) scoren we met onze drie gemeenten samen zelfs iets beter dan het Vlaamse gemiddelde. Met andere woorden: op vlak van sorteren doen jullie het best goed! Helaas is er ook één grote maar. Als we ook de vergelijking maken met de cijfers voor het ingezamelde restafval, blijken die een pak hoger te liggen dan het Vlaamse gemiddelde. Er komt dus toch nog té veel recycleerbaar materiaal terecht in onze restafvalzak.

Acties

Uit een analyse van de restafvalzak blijkt dat er nog veel dingen inzitten die er niet in thuishoren. Hieronder vind je alvast enkele mooie voorbeelden. We gaan dus de strijd aan met het restafval en plannen daarvoor ook enkele acties. Er komen extra sensibiliserende controles op het brandbaar grofvuil op het recyclagepark, we gaangrotere hoeveelheden afval afkomstig van bedrijven dat aan huis wordt opgehaald onderzoeken, composteren promoten… Goed sorteren kan je dus geld besparen, het geeft producten een tweede leven én het is beter voor het milieu. Ga de uitdaging aan en probeer een kleine restafvalzak te gebruiken in plaats vaneen grote. Heb je zelf tips of ideeën om afval beter te sorteren of te voorkomen? Deel je verhaal op communicatie@mirom-menen.be