Keren Compost
keren compost

Zo maken we van jouw tuinafval mooie compost

Wil je weten wat we doen met jouw afval? Ontdek hier wat er gebeurt met jouw tuinafval.

Takken, bladeren, gras, onkruid… het is allemaal welkom op de grote hoop tuinafval op het recyclagepark. Wat gebeurt daar nu juist mee? Het antwoord is eenvoudig: we maken er compost van.  Hoe doen we dat? Wel, we helpen de natuur een handje om de takken en bladeren te laten veranderen in een donkerbruin materiaal dat naar bosgrond ruikt. We nemen je graag mee in het proces van tuinafval tot compost.

DSC 9783
DSC_9783

Stap 1: inzamelen van tuinafval op recyclagepark

Van haagscheersel en gemaaid gras tot boomwortels en bladeren. Het hoort allemaal thuis bij tuinafval op het recyclagepark. Bij Mirom Menen behoort tuinafval tot de oranje groep en is de eerste duizend kilo per jaar dus gratis. Pas op: aarde en graszoden horen niet thuis onder tuinafval, maar gooi je bij aarde. De plastic zakken waar je tuinafval eventueel inzit, zijn niet welkom bij tuinafval.

IMG 20191017 094042
IMG_20191017_094042

Stap 2: aanvoeren naar composteerbedrijf

Met de regelmaat van de klok verzamelen we het tuinafval op de recyclageparken en brengen alles met de vrachtwagen naar een composteerbedrijf in de buurt. Daar volgt een weging van het tuinafval en is er ook een eerste controle. Het is daarom belangrijk dat de parkwachters op het recyclagepark een oogje in het zeil houden. Het is niet de bedoeling om bijvoorbeeld hopen plastic te vinden tussen het tuinafval. Na de controle mag het tuinafval gelost worden op het terrein van het bedrijf.

Westcompost – Foto 4
Westcompost – foto 4

Stap 3: malen van groenafval

Compostering is een natuurlijk proces, maar hier komen machines in het verhaal voor. Met behulp van een kraan gaat alle tuinafval in een grote breekmachine. Die zorgt voor het breken, malen en zeven van alle tuinafval. Het gemalen groen dat uit de breker komt, gaat in verschillende hopen. Op die manier kan er beter lucht komen in de compost en is het gemakkelijker werken voor het bedrijf.

Keren Compost
keren compost

Stap 4: beluchten van composthopen

Door regelmatig alle hopen om te keren, breng je lucht in de compost en gaat de afbraak van het groenafval steeds verder. Grote hopen worden kleiner en de mix van takjes en bladresten valt uiteen in mooie compost.

Westcompost – Foto 5
Westcompost – foto 5

Stap 5: zeven van compost

We zijn intussen enkele maanden (!) verder en van losse takjes of bladeren is intussen weinig meer te merken. De laatste stap in het composteringsproces is het zeven. Alle restmateriaal gaat eruit en de compost is klaar om in zakken verkocht te worden. Dankzij de plantaardige stoffen is compost een bodemverbeteraar en beschermt het planten tegen ziektes.

 

2298564117 B9ba35d18c O
2298564117_b9ba35d18c_o

Stap 6: compost gebruiken

Tuinieren en landbouw beoefenen, zorgt voor het uitputten van de bodem. Door het schoonmaken van borders, weghalen van grasmaaisel en het oogsten van fruit worden steeds voedingselementen en organisch materiaal weggehaald. Om uitputting en structuurverval te voorkomen moet je de bodem van nieuw organisch materiaal voorzien. En dat doe je best met een bodemverbeteraar als compost.

Foto’s via Westcompost