Batterij
Batterij

Zo recycleren we batterijen

Weet jij wat er gebeurt met de lege batterij die je net naar het recyclagepark hebt gebracht? We maken er zelfs dakbedekking en ijzer van. Ontdek het hier.

Alle wegen leiden naar Rome en alle batterijen naar... Tienen

Bebat is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de inzameling van alle batterijen in België. Ze gaan langs bij alle inzamelpunten om de batterijen op te halen en verzamelen alles in sorteercentrum Sortbat in Tienen. In 2019 haalden ze liefst 3.624 ton batterijen op.

Bebat1
Bebat1

Van manuele sortering tot grote machines

Eerst is het de beurt aan de bijzondere batterijen zoals loodaccu’s, packs uit boormachines, computers, telefoons, audiovisuele toestellen… Medewerkers van Sortbat zorgen dus voor een eerste sortering. Soms zitten er ook voorwerpen tussen die niets met batterijen te maken hebben, zoals blikjes, etensresten, papier en ander huishoudelijk afval… Ook die worden eruit gehaald. Zodra dit gebeurd is, volgen de mechanische en automatische sortering. Bij de mechanische sortering worden de batterijen met behulp van een schudzeef gesorteerd op grootte.

De laatste stap in het sorteerproces is de mechanische sortering. Een grote machine bepaalt de lengte, het gewicht en de magnetische resonantie. Op basis van deze drie factoren weten we om welk soort batterij het gaat. Daarna gaat alles naar de juiste verwerker sturen voor verdere recyclage.

Zes chemische families

Er zijn zes chemische families van batterijen die belangrijk zijn voor de recyclage:

  • Alkaline en zinkkool
  • Knoopcellen
  • Nikkel cadmium
  • Nikkel metaalhydride
  • Loodaccu’s
  • Lithium
Zinkkool Blog 600×600
Zinkkool Blog 600×600

Alkaline en zinkkool

Deze batterijen kennen we allemaal als de AA- en AAA-batterijen. De batterijen worden helemaal ontmanteld en de grondstoffen zijn goed voor:

  • IJzer voor allerlei toepassingen
  • Zink voor daken, ramen, buizen en omheiningen
  • Chemische producten voor de galvanische industrie
  • Slakken voor de wegenbouw
  • Brandstof voor cementfabrieken
Knoopcellen
Knoopcellen

Knoopcellen

Knoopcellen zijn dan weer ander recyclageverhaal, want hier wordt eerst het kwik gedistilleerd en wat overblijft wordt verder gerecycleerd. Daarbij worden vooral de metalen gerecupereerd en opnieuw als grondstof gebruikt in diverse industrieën.

Nikkel+balltejes
Nikkel+balltejes

Nikkel cadmium en metaalhybride

Het spreekt voor zich dat hier nikkel een grote rol speelt in de recyclage. Bij de verwerking wordt het mooi gescheiden van het ijzer om op die manier nieuwe nikkelbatterijen te maken.

Loodaccus Header
Loodaccus Header

Loodaccu's

Bij de recyclage van loodaccu’s wordt het accuzuur eerst verwijderd. De batterijen worden gesmolten in een oven waarbij het plastic samen met cokes als brandstof dient. Het lood dat vrijkomt wordt geraffineerd om er later nieuwe loodbatterijen of dakbedekking van te maken of om gebruikt te worden als bescherming bij röntgenfoto’s en radiotherapie.

Lithium
Lithium

Lithium

Herlaadbare lithium batterijen zijn zeer populaire batterijen voor allerlei draagbare toestellen. Vrijwel elk jaar worden nieuwe types herlaadbare lithium batterijen op de markt gebracht. De recyclagetechnologie moet hierdoor ook regelmatig aangepast worden. De eerste herlaadbare lithium batterijen bevatten relatief veel kobalt, maar dit is in de nieuwste generaties nauwelijks nog het geval.

Bij één van de mogelijke recyclageprocessen gaan de batterijen is een speciale pyrolyse-oven om water, organische fracties en solventen te elimineren. De rest wordt vermalen en gezeefd. Dankzij magneten volgt een scheiding van de ijzerhoudende metalen (ijzer en staal) en de oxiden en hydroxiden (koper, kobalt, aluminium en lithium). De metalen dienen opnieuw als grondstoffen voor diverse industrieën.