De Grote Lus
De Grote Lus

De Grote Lus maakt zich op voor tweede editie

Van 23 maart tot 6 april 2024 bundelen Menen, Wevelgem, Wervik en Mirom Menen opnieuw de krachten om met De Grote Lus hun straten zwerfvuilvrij te maken. Vorig jaar hebben meer dan 1.300 vrijwilligers gezorgd voor een propere buurt en dit jaar gaan we voor nog meer deelnemers.

Ja voor een propere leefomgeving! Dat is het signaal dat Menen, Wevelgem, Wervik en Mirom Menen willen geven tijdens de Grote Lenteschoonmaak van Mooimakers. Van 23 maart tot 6 april 2024 bundelen ze opnieuw de krachten in één grote opruimactie: De Grote Lus. Dat is een route die alle zwerfvuilgevoelige locaties verbindt in de regio. De actie vond vorig jaar voor het eerst plaats en meer dan 1.300 vrijwilligers hebben gezorgd voor liefst 285 kilometer propere wegen, grachten, pleinen en groenzones. Als statement tegen zwerfvuil en sluikstort kan dat tellen en dit jaar wordt het nog groter!

Voor De Grote Lus van dit jaar staat de teller intussen ook al op 1.313 deelnemers die 206 kilometer aan wegen zullen opruimen. We zitten op één week voor de start van het evenement dus al aan een evenaring van het aantal deelnemers van vorig jaar. Van de 257 ingetekende opruimroutes dit jaar zijn er al 157 geclaimd, dus ook daar is al meer dan de helft ingevuld. Inschrijven kan nog altijd, ook terwijl De Grote Lus aan de gang is. We hebben alvast positieve vooruitzichten.

Dank aan vrijwilligers

Vrijwilligers die zich inzetten om onze leefomgeving proper te maken, zijn van zeer grote waarde. Dat zeggen we niet zomaar. Hun impact op de netheid en de netheidsbarometer is onweerlegbaar. Iedereen die helpt schoonmaken maakt een verschil. Dat merken steden en gemeenten nu we de wintermaanden stilaan achter ons laten. Daarom laten diezelfde steden en gemeenten niet na om hun dank en waardering te uiten aan iedereen die zich inzet voor een propere leefomgeving.

Tegelijk vragen de vrijwilligers om ook af en toe deel uit te maken van een collectieve actie, zodat hun bijdrage verder reikt dan het terrein waar ze actief zijn. Ook dat is een rol die steden en gemeenten, net zoals afvalintercommunales, graag op zich nemen. Bijvoorbeeld met De Grote Lus van 23 maart tot 6 april 2024.

Op het grondgebied van de drie gemeenten is een Grote Lus getekend en die verbindt de buitengebieden, de stadscentra en alle deelgemeenten. Er is een interactieve kaart waarbij iedereen een favoriet stukje kan claimen op proper te maken. Op die manier kunnen we de hele lus opvullen. Wie liever een ander deel van het grondgebied schoonmaakt tijdens de Grote Lenteschoonmaak mag dat uiteraard ook doen. Hoe meer propere straten, hoe beter. Ook hier vragen we om de actie te registreren.

Startevent

Op zaterdag 23 maart is er van 10 tot 13 uur een startevent van De Grote Lus in Futura Basisschool Ons Dorp op het Onderwijsplein 10 in Menen.

Je kan er onder meer genieten van:

  • Voorstelling en startschot van De Grote Lus
  • Netwerken met alle vrijwilligers en beleidsmensen bij een hapje en een drankje
  • Leuke knutselworkshop voor kinderen (i.s.m. de Pelikaan Menen)
  • Live radio-uitzending van JESS FM met boeiende gasten zoals de bevoegde schepenen en vrijwilligers met interactieve en inspirerende gesprekken
  • Illustrator Ernest en collega maken ter plaatse tekeningen van jullie opgeruimde afval en van de boeiende gesprekken
  • Infostanden van onder meer de steden en gemeente, politiezone Grensleie, De Kringloopwinkel en de afvalcoach van Mirom Menen
  • Ophalen van opruimmateriaal

Schrijf je in bij de registratie van je actie en geniet van het inspirerende en leerrijke startevent! Het startevent is volledig gratis.

De Grote Lus